Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από τον Jamie Oliver και έχει δοκιμαστεί πολλές φορές με απόλυτη επιτυχία.
Αν ψάχνεις τη μία και μοναδική συνταγή ζύμης πίτσας που να συνδυάζει τραγανότητα, ελαστικότητα και γεύση… στα χέρια σου μόλις έπεσε χρυσάφι! Η συνταγή αυτή του Jamie Oliver έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο και με το δίκιο της. Ετοιμάζεται εύκολα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και είναι η βάση για πίτσες που μυρίζουν… Ιταλία!
Υλικά (για 3 μεγάλα ταψιά πίτσας)
800 γρ. δυνατό αλεύρι για ψωμί ή αλεύρι τύπου ‘00’
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (ή έξτρα αλεύρι αν δεν έχετε)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
650 ml χλιαρό νερό (περίπου)
Εκτέλεση
Σε μια κούπα χλιαρό νερό (από το συνολικό), διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί.
Σε μια μεγάλη λεκάνη αναμειγνύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Δημιουργούμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε αρχικά με πιρούνι ή ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια για 7-8 λεπτά, μέχρι να προκύψει μία λεία, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και στην επιφάνειά της, σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (ιδανικά σε φούρνο στους 50°C) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο – περίπου 1 ώρα.
Ξεφουσκώνουμε ελαφρώς τη ζύμη, ζυμώνοντας απαλά για 1-2 λεπτά. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε είτε να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως είτε να τη διατηρήσετε στην κατάψυξη τυλιγμένη σε μεμβράνη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ή 3 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος των ταψιών μας και ανοίγουμε με πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσθέτουμε τη σάλτσα και τα υλικά της επιλογής μας και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220–230°C για 10-15 λεπτά.
💡 Tips για τέλεια πίτσα
Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, πασπαλίστε τον πάτο του ταψιού με λίγη επιπλέον σιμιγδάλι πριν βάλετε τη ζύμη.
Η ζύμη μπορεί να φουσκώσει αργά και στο ψυγείο για 24 ώρες. Αυτό δίνει ακόμα πιο πλούσια γεύση.
Αν δεν έχετε σιμιγδάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις – αλλά το σιμιγδάλι δίνει έξτρα νοστιμιά και υφή.
Χρησιμοποιήστε πέτρα πίτσας ή ανάποδο ταψί για πιο επαγγελματικό ψήσιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου