Ένα νέο περιστατικό που αναδεικνύει τα προβλήματα στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα νησιά, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, μέσω καταγγελίας δασκάλας που εργάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2024 σε δημοτικό σχολείο στα Κύθηρα. Η υπόθεση αυτή αποτελεί τη δεύτερη παρόμοια καταγγελία από το ίδιο νησί, ενώ προστίθεται σε μία ακόμη από την Κρήτη, όπου εκπαιδευτικός κατήγγειλε ότι εκδιώχθηκε από το σπίτι που ενοικίαζε με τη διακοπή ρεύματος από τον ιδιοκτήτη.
Στην επιστολή της, η δασκάλα των Κυθήρων αναφέρει ότι εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα στην περιοχή Καρβουνάδες, με μειωμένο συμβόλαιο και μεγάλο μέρος του ενοικίου να καταβάλλεται χωρίς παραστατικά. Όπως επισημαίνει, από την αρχή είχε ζητήσει διευκρινίσεις για το καθεστώς χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και της είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι θα κατέβαλε ένα μικρό, συμβολικό ποσό, μικρότερο των 100 ευρώ, στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2025, η ιδιοκτήτρια παρουσίασε έναν πρόχειρο υπολογισμό κατανάλωσης ρεύματος, χωρίς επίσημο λογαριασμό. Μετά από πίεση όλων των ενοικιαστών, προσκόμισε δύο παλαιούς μηνιαίους λογαριασμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με την καταγγελία, αποκάλυψαν σοβαρές παρατυπίες.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η δασκάλα, το κτίριο όπου διαμένει αποτελείται από έξι διαμερίσματα, εκ των οποίων τα τρία είναι νοικιασμένα, ωστόσο εμφανίζεται στη ΔΕΗ ως μία ενιαία κατοικία, με επαγγελματικό τιμολόγιο και έναν μόνο μετρητή. Επιπλέον, στην οροφή είναι εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, που προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, εκπτώσεις οι οποίες – κατά την καταγγελία – δεν μεταφέρονται στους ενοικιαστές.
Η εκπαιδευτικός υποστηρίζει ότι η ιδιοκτήτρια προχωρά σε αυθαίρετη επανακοστολόγηση της κατανάλωσης: αγνοεί τις εκπτώσεις από τα φωτοβολταϊκά, δημιουργεί νέο πλασματικό λογαριασμό και κατανέμει το συνολικό ποσό με βάση αυθαίρετα κριτήρια, όπως η κατανάλωση κιλοβατωρών, τα τετραγωνικά μέτρα και η χρήση εξωτερικών χώρων. Το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την καταγγελία, είναι υπέρογκες χρεώσεις, έως και τέσσερις φορές υψηλότερες από την πραγματική αξία του ρεύματος.
Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγες ημέρες μετά από ανάλογη καταγγελία άλλης αναπληρώτριας δασκάλας στην ίδια περιοχή, η οποία κατήγγειλε ότι εκδιώχθηκε αιφνιδιαστικά από το σπίτι που νοίκιαζε. Όπως περιγράφει, η ιδιοκτήτρια απαίτησε να αποχωρήσει άμεσα επειδή απουσίαζε το Σαββατοκύριακο και δεν μπόρεσε να επιτρέψει την είσοδο συνεργείων για εργασίες ανακαίνισης.
«Η τελευταία επικοινωνία που είχαμε ήταν την Κυριακή, όταν μας ανακοίνωσε ότι πρέπει να φύγουμε τη Δευτέρα. Το έκανε τιμωρητικά, επειδή δεν βρισκόμασταν στο σπίτι το Σαββατοκύριακο», αναφέρει η δασκάλα. Το ζευγάρι, που διέμενε στο διαμέρισμα, είχε ενημερώσει την ιδιοκτήτρια ότι θα επέστρεφε τη Δευτέρα και πρότεινε να πραγματοποιηθούν τότε οι εργασίες. Η ιδιοκτήτρια, ωστόσο, ζήτησε προκαταβολικά ενοίκιο και την κάλυψη δύο λογαριασμών ρεύματος που δεν είχαν ακόμα εκδοθεί, επικαλούμενη «προληπτική εξασφάλιση». Όταν αρνήθηκαν, δέχθηκαν απειλές και απαίτηση για άμεση αποχώρηση.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η ενοικίαση έγινε χωρίς επίσημο συμβόλαιο, καθώς η ιδιοκτήτρια το αρνήθηκε. Η σχολική χρονιά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς λήγει στις 21 Ιουνίου, γεγονός που καθιστά την εύρεση νέας στέγης εξαιρετικά δύσκολη εν μέσω τουριστικής περιόδου. Η δασκάλα προσφέρθηκε να πάρει άδεια από τις 14 Ιουνίου, ώστε να διευκολύνει την ιδιοκτήτρια, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε.
Περιστατικό στην Κρήτη με διακοπή ρεύματος και έξωση εν μέσω κακοκαιρίας
Αντίστοιχη καταγγελία εκπαιδευτικού είχε δημοσιοποιηθεί και στις 31 Μαΐου από την Κρήτη. Η αναπληρώτρια δασκάλα, που διέμενε σε ενοικιαζόμενο σπίτι, κατήγγειλε ότι ο ιδιοκτήτης την εκδίωξε βίαια πριν τη λήξη του συμβολαίου, διακόπτοντας το ρεύμα και το νερό, ενώ απομάκρυνε και την πόρτα του σπιτιού εν μέσω κακοκαιρίας, με το πρόσχημα εργασιών βαφής.
Η δασκάλα βρέθηκε μέσα σε μια νύχτα χωρίς στέγη και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί με το πρώτο πλοίο, προκειμένου να βρει προσωρινή λύση. Επέστρεψε μερικές ημέρες αργότερα και κατόρθωσε να βρει κατάλυμα μέχρι τις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, αναμένεται να αποχωρήσει ξανά, καθώς το διαμέρισμα πρόκειται να διατεθεί σε τουρίστες. Από τις 7 έως τις 30 Ιουνίου, σκοπεύει να μείνει σε κάμπινγκ.
Η εκπαιδευτικός κατέθεσε επιστολή διαμαρτυρίας στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, περιγράφοντας την κατάσταση που βίωσε. Όπως αναφέρει, για μια οφειλή 100 ευρώ, ο ιδιοκτήτης προχώρησε σε ακραίες ενέργειες για να την απομακρύνει, χωρίς καμία προειδοποίηση.
«Δυστυχώς, αυτές οι πρακτικές δεν είναι μεμονωμένες. Παρόμοιες καταστάσεις παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, ιδίως σε νησιά, όπου οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να αποδέχονται αυθαίρετους και άδικους όρους στέγασης, εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών», τονίζει η δασκάλα από τα Κύθηρα στην επιστολή της.
Κλείνοντας, καλεί τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε ελέγχους για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από φαινόμενα αισχροκέρδειας, παρατυπιών και καταχρηστικών συμπεριφορών σε βάρος ανθρώπων που καλούνται να υπηρετήσουν την εκπαίδευση σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Ακολουθεί η επιστολή της εκπαιδευτικού προς την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης:
«Μια εβδομάδα πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα ο κύριος σπιτονοικοκύρης… ο θεός να τον κάνει κύριο μου έκλεισε νερό και ρεύμα ένα βράδυ με απίστευτη κακοκαιρία στα Χανιά προφανώς για να με αναγκάσει να φύγω πριν τη συμφωνημένη ημερομηνία δηλαδή 10 Απριλίου.
Όταν του είπα το πρωί ότι υπάρχει κάποια βλάβη και πρέπει να τη διορθώσει (αθώο μου κορίτσι νόμιζες η κακοκαιρία το έκανε) απάντησε.
Θα σου βγάλω και την πόρτα ώστε να την βάψω, το μεσημέρι που θα γυρίσεις από το σχολείο κανόνισε δεν θα έχεις πόρτα…
Σύνοψη… κόβει ρεύμα νερό το βράδυ και ξεμανταλώνει πόρτα το πρωί.
Τι έκανα εγώ; Μάζεψα τα λιγοστά μου υπάρχοντα να φύγω. Στη ρεσεψιόν συνάντησα τον κύριο Θεός να τον κάνει να πίνει καφέ με τον φίλο του.
Του λέω ντροπή να κάνεις όλα αυτά, εγώ ήρθα να κάνω μάθημα στα παιδιά σου. Εδώ και τρεις εβδομάδες κάθε μέρα μου λες να φύγω ενώ ξέρεις ότι έχουμε συμφωνήσει ότι θα μείνω μέχρι να αρχίσουν οι διακοπές του Πάσχα 300 ευρώ το μήνα. Συν ρεύμα Συν 5 ευρώ κάθε πλυντήριο.
Σου τα έδωσα όλα εκτός από 100 ευρώ για την εξόφληση του ενοικίου του Απριλίου. Γιατί τα κάνεις αυτά;
Για μια στιγμή τα έχασε μετά όμως μου είπε. Με ύφος και φωνή βαριά και κοφτή φύγε ρε λαμόγιο.
Ήταν δύο.. γενειοφόρος ο σπιτονοικοκύρης ψηλός και τρομερός..
ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΣΕ ΜΕΝΑ ΣΕ ΓΥΝΑΊΚΑ
Του είπα εσύ είσαι λαμόγιο κι έφυγα σχεδόν τρέχοντας γιατί φοβήθηκα πήρα το βραδινό πλοίο πήρα και άδεια τέσσερις ημέρες από το σχολείο κι έφυγα. Έφυγα γιατί φοβήθηκα.
Σήμερα ένα μήνα μετά σε άλλο σπίτι που κι από αυτό θα φύγω 7 Ιούνιου έχουν κρατήσεις τουριστών θα πάω σε κάμπινγκ μέχρι 30 Ιουνίου που τελειώνουν τα σχολεία. Όπως έκανα και πέρσι όλο τον Ιούνιο
Σήμερα 30 Μαΐου πήγα σε μάθημα πιλάτες σε χωριό των Χανίων (και θα μου πείτε μπράβο και τι μας το λες).
Έχω λόγο. Το μάθημα στα Αγγλικά οι ασκούμενες Γερμανίδες Αγγλίδες Σουηδέζες και Νεοϋρκέζες. ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Και εγώ αναρωτήθηκα τι κάνω εδώ; Σε μια χώρα που δεν με θέλει δεν με υπολογίζει. Δεν υπάρχω για αυτήν. ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ ποιος είναι το λαμόγιο; Μετά από αυτή την επιστολή, οι συνεργάτες της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, αναφώνησαν σιωπηρά “Η κοινωνία νοσεί βαθιά και δεν βρίσκεται γιατρός να την γιατρέψει”».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου