Το επίμονο λίπος σε φούρνους και ψησταριές είναι εφιάλτης, ειδικά τους ζεστούς μήνες. Ξεχάστε το ατελείωτο τρίψιμο και τις σκληρές χημικές ουσίες. Υπάρχει ένας φυσικός τρόπος καθαρισμού του λίπους με ένα συστατικό που πιθανότατα υπάρχει ήδη στην κουζίνα σας.
Γιατί είναι δύσκολος ο καθαρισμός του λίπους από το φούρνο ή την ψησταριά
Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα ψήνουν τα λάδια και τα λίπη στις επιφάνειες, καθιστώντας τα εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρεθούν μόλις κρυώσουν και σκληρύνουν. Όμως, οι ειδικοί καθαρισμού σπιτιών της eMop αποκαλύπτουν ένα μυστικό καθαρισμού: τη χρήση μαγειρικής σόδας σε συνδυασμό με λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού.
«Αυτή είναι μία από τις καλύτερες φυσικές μεθόδους καθαρισμού», αναφέρουν οι ειδικοί. «Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στην κουζίνα σας και να δημιουργήσετε ένα διάλυμα καθαρισμού που είναι πολύ αποτελεσματικό στην αφαίρεση της βρωμιάς».
Η δύναμη της μαγειρικής σόδας στον καθαρισμό
Ίσως ακούγεται περίεργο, αλλά η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική. Αυτή η ιδιότητα της επιτρέπει να διασπά τις όξινες ουσίες, όπως τα λίπη, τα λάδια και τα καμένα υπολείμματα τροφών. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά απορροφητική, βοηθώντας στη χαλάρωση του λίπους στην επιφάνεια. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρεθούν οι λεκέδες.
Όταν η μαγειρική σόδα αναμιγνύεται με λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού, δημιουργείται μια αφρώδης αντίδραση. Αυτή η αντίδραση βοηθά στη χαλάρωση των κολλημένων υπολειμμάτων, ώστε να μην χρειάζεται να τρίβετε για ώρες.
Πώς να καθαρίσετε τον φούρνο με μαγειρική σόδα
- Ρίξτε 300 γρ. μαγειρική σόδα στον πάτο του φούρνου σας, στην πόρτα ή οπουδήποτε αλλού υπάρχουν λεκέδες.
- Προσθέστε λίγο λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού στη μαγειρική σόδα μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη πάστα.
- Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να απλώσετε την πάστα σε οποιοδήποτε σημείο του φούρνου σας υπάρχει λιπαρή συσσώρευση.
- Αν ο φούρνος σας είναι ιδιαίτερα βρώμικος, αφήστε την πάστα μαγειρικής σόδας για λίγες ώρες ή ακόμα και όλη τη νύχτα, ώστε να δοθεί χρόνος στο διάλυμα να χαλαρώσει το λίπος.
- Όταν περάσει ο χρόνος, ρίξτε το ξύδι ή το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ και χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να αφαιρέσετε την πάστα.
- Βουτήξτε το πανί σε ζεστό νερό και καθώς η πάστα λιώνει, το λίπος θα πρέπει να σκουπίζεται εύκολα.
- Τοποθετήστε τις σχάρες σε μια λεκάνη με σαπουνόνερο και βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά στεγνά πριν ανάψετε ξανά τον φούρνο.
Πώς να καθαρίσετε την ψησταριά με μαγειρική σόδα
Η ίδια τεχνική για τον καθαρισμό του φούρνου λειτουργεί και για την ψησταριά, με μερικές μικρές διαφορές:
- Αρχικά, ανάψτε την ψησταριά στους 100°C για 15 λεπτά για να βοηθήσετε στη χαλάρωση του λίπους.
- Στη συνέχεια, αφήστε την ψησταριά να κρυώσει και εφαρμόστε 200g μαγειρική σόδα στην επιφάνεια.
- Όπως και με τον φούρνο, απλώστε λίγο λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού για να σχηματίσετε μια πάστα και τρίψτε την σε οποιοδήποτε λιπαρό σημείο, όπως οι σχάρες.
- Αφήστε την πάστα να δράσει για λίγες ώρες.
- Στη συνέχεια, καθαρίστε την ψησταριά με λευκό ξύδι (ή χυμό λεμονιού) και έναν κουβά με ζεστό σαπουνόνερο γεμάτο με λίγο υγρό πιάτων.
Το λίπος θα πρέπει να απομακρυνθεί εύκολα μόλις το σκουπίσετε με ένα καθαρό πανί, οπότε η ψησταριά σας, καθώς και ο φούρνος σας, θα αστράφτουν με ελάχιστο κόπο και χωρίς σκληρές χημικές ουσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου