Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

Σουηδική συνταγή για Λαχταριστές πατάτες με Tέλεια γεύση

 


Υπάρχουν φορές που μία απλή πατάτα μπορεί να μεταμορφωθεί σε πρωταγωνιστή του τραπεζιού. Αυτή η συνταγή με σουηδικές ρίζες είναι ακριβώς αυτό: πατάτες φούρνου με σάλτσα κρέμας, τυλιγμένες με λιωμένο βούτυρο και ζαμπόν, και με ένα υπέροχα τραγανό topping από ψωμί του τοστ και δεντρολίβανο. Το αποτέλεσμα; Ένα συνοδευτικό που κλέβει την παράσταση ή ακόμα και ένα πλήρες γεύμα από μόνο του!

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 200 γρ. φρέσκια κρέμα
  • 200 γρ. ξινή κρέμα
  • 400 ml ζωμός κρέατος
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 75 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε κύβους
  • 5 φέτες ψωμί για τοστ, κομμένες σε κύβους
  • 1 κ.γ. βελόνες δεντρολίβανου (κατά προτίμηση φρέσκιες, ψιλοκομμένες)

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη φόρμα ή ταψί, ρίχνουμε τη φρέσκια και την ξινή κρέμα μαζί με τον ζωμό κρέατος και ανακατεύουμε καλά.

Πλένουμε σχολαστικά τις πατάτες και τις χαράζουμε κάθετα σε λεπτές φέτες, χωρίς να τις κόψουμε μέχρι κάτω — όπως κόβουμε ένα αυγό σε κόφτη. Σκοπός είναι οι φέτες να παραμείνουν ενωμένες στη βάση.

Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί, με τις φέτες προς τα πάνω, έτσι ώστε να στέκονται όρθιες. Η κρέμα πρέπει να τις καλύπτει περίπου μέχρι τη μέση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 1 ώρα.

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το ζαμπόν, τους κύβους του ψωμιού και το δεντρολίβανο. Αφού περάσει η πρώτη ώρα ψησίματος, απλώνουμε αυτό το μείγμα πάνω από τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά το ψωμί και να καραμελώσει ελαφρώς η επιφάνεια — περίπου 15-20 λεπτά επιπλέον.

Σερβίρουμε ζεστό, ιδανικά με μια δροσερή σαλάτα μαρουλιού στο πλάι.

💡 Tip:

Αν δεν έχετε ξινή κρέμα (sour cream), μπορείτε να τη φτιάξετε εύκολα ανακατεύοντας 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και να την αφήσετε 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου! Επίσης, το ψωμί του τοστ μπορεί να αντικατασταθεί με τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί για πιο rustic αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις