Αν ψάχνεις για ένα αυθεντικό, γεμάτο αρώματα πιάτο από τη Μακεδονία, αυτή η συνταγή με αρνί και φρέσκα κρεμμυδάκια είναι ό,τι πρέπει! Ένα φαγητό με ρίζες στην παράδοση, που φτιάχνεται συχνά σε γιορτινά τραπέζια, ιδιαίτερα την άνοιξη ή το Πάσχα. Το μυστικό του είναι τα άφθονα αχνισμένα κρεμμυδάκια και το σωστά ψημένο αρνί, που λιώνει στο στόμα. Θα χρειαστεί λίγη προετοιμασία, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!
Υλικά
12 κιλά αρνί κομμένο στα τέσσερα (σπασμένο στα χοντρά σημεία από τον κρεοπώλη)
5 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια (πράσινα)
1 κουτάλα ελαιόλαδο
1 κούπα ντομάτα τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κούπα “μπιτζιβίσια” (παραδοσιακό μυρωδικό ή ανάλογο μείγμα – δες tip παρακάτω)
5-6 φύλλα δάφνης
Αλάτι, πιπέρι
Μαϊντανός και δυόσμος ψιλοκομμένα
3 φλιτζάνες του τσαγιού ρύζι γλασέ
6 φλιτζάνες νερό
Λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο και σύρμα για τύλιγμα
Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε το αρνί. Το αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με το ελαιόλαδο και τα αχνίζουμε ελαφρώς. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο μεγάλα ταψιά. Από πάνω τοποθετούμε το αρνί, ώστε να καλύπτει εντελώς το μείγμα του ρυζιού και των κρεμμυδιών.
Βρέχουμε ελαφρώς τη λαδόκολλα και τη στρώνουμε πάνω από το φαγητό. Καλύπτουμε με διπλό αλουμινόχαρτο και δένουμε το ταψί σφιχτά με σύρμα για να κρατήσει όλους τους χυμούς.Συνταγές για γλυκά
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 με 2½ ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το αρνί και να μελώσουν τα υπόλοιπα υλικά.
💡 Tips επιτυχίας
- Τι είναι η “μπιτζιβίσια”; Πρόκειται για παραδοσιακό αρωματικό μείγμα που χρησιμοποιείται στη Μακεδονία – αν δεν βρίσκεις, μπορείς να αντικαταστήσεις με μείγμα μαϊντανού, δυόσμου και λίγο βασιλικό.
- Προσοχή στο ψήσιμο: Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος και το τύλιγμα να είναι σφιχτό, ώστε το φαγητό να ψηθεί σαν να είναι μέσα σε κατσαρόλα – κρατάει όλους τους χυμούς και τη νοστιμιά.
- Εναλλακτικά: Αν δεν έχεις τόσο μεγάλο φούρνο ή τόσο μεγάλη ποσότητα αρνιού, μπορείς να φτιάξεις τη μισή δόση σε ένα μόνο ταψί, διατηρώντας την ίδια αναλογία υλικών.
- Συνοδευτικά: Το φαγητό αυτό δεν χρειάζεται τίποτα άλλο! Μόνο λίγο γιαούρτι ή φέτα στο πλάι και φρέσκο ψωμί για να βουτήξεις στη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου