Κλασική, μεστή, γεμάτη αρώματα και νοσταλγία: η κότα καπαμά είναι από εκείνα τα φαγητά που κουβαλούν αναμνήσεις. Από κυριακάτικα τραπέζια, από γιαγιάδες που μαγείρευαν με υπομονή και φροντίδα. Εδώ, η κότα μαρινάρεται σωστά, σιγομαγειρεύεται με πλούσια σάλτσα ντομάτας και αρωματικά, και δένει υπέροχα με τα τρυπητά μακαρόνια που «ρουφούν» τη σάλτσα και την κάνουν κάθε μπουκιά αξέχαστη. Η τριμμένη κεφαλογραβιέρα στο τέλος είναι το απαραίτητο τελείωμα σε ένα πιάτο που τιμά την ελληνική παράδοση με τον καλύτερο τρόπο.
Υλικά:
- 1.686 γρ ολόκληρο κοτόπουλο (πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο στα 4)
- 1 πακέτο μακαρόνια Μίσκο νούμερο 2
- 1 κούπα (250 ml) βραστό νερό
- 1 κ.σ. αγνό ελαιόλαδο
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί ή μπύρα
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες (με τις φλούδες)
- 1 μεσαίου μεγέθους καρότο (ψιλοκομμένο)
- 1 κούπα (250 ml) πελτέ ντομάτας με λαχανικά
- 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 6 μεγάλες σκελίδες σκόρδου (τριμμένες ή ψιλοκομμένες)
- 1 κ.γ. φρεσκοκομμένο μαϊντανό
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
- 1-2 κ.σ. αλάτι
- 1-2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 γαρίφαλα
- 3 φύλλα δάφνης
- 3 μπαλίτσες πιπεριού (άκοπο μαύρο πιπέρι)
- Λίγο μπαχάρι (προαιρετικά)
- 600-700 ml βραστό νερό (για τα μακαρόνια στο τέλος)
Για τη μαρινάδα:
- 3 σκελίδες σκόρδου (τριμμένες)
- 1 ξερό κρεμμύδι (τριμμένο με τα ζουμιά του)
- 1 κ.σ. σκόρδο (σε σκόνη)
- 1 κ.σ. κρεμμύδι (σε σκόνη)
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.σ. αγνό ελαιόλαδο
Για γαρνίρισμα:
- Τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι
- Σάλτσα από το φαγητό
- Φύλλα από φρέσκο βασιλικό
Εκτέλεση
Προετοιμασία Κότας: Φοράμε γάντια και πλένουμε τα χέρια μας. Καθαρίζουμε την κότα, αφαιρούμε την ουρά και τις τρίχες από το δέρμα της. Τη πλένουμε καλά και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Μαρινάρισμα: Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τα τριμμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Κάνουμε μασάζ στην κότα με το μείγμα και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, ιδανικά όλη τη νύχτα.
Μαγείρεμα Κότας: Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σωτάρουμε τα κομμάτια της κότας με την πέτσα προς τα κάτω μέχρι να ροδίσουν. Τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά και τα αφαιρούμε.
Σωτάρισμα Λαχανικών: Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Επαναφέρουμε την κότα και σβήνουμε με το κρασί ή τη μπύρα.
Σιγοβράσιμο: Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Αφαιρούμε την κότα και σωτάρουμε τις τριμμένες ντομάτες μέχρι να μαλακώσουν. Επαναφέρουμε την κότα, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τα ζουμιά από τη μαρινάδα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Ρίχνουμε το βραστό νερό, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα και 10 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και δοκιμάζουμε τη σάλτσα.
Μαγείρεμα Μακαρονιών: Βγάζουμε την κότα και τη σερβίρουμε με λίγη σάλτσα από πάνω. Βράζουμε τα μακαρόνια στο βραστό νερό. Όταν αρχίσουν να κοχλάζουν, προσθέτουμε τα μακαρόνια χωρίς να τα σπάσουμε. Αφήνουμε να βράσουν και να απορροφήσουν τη σάλτσα.
Σερβίρισμα: Σερβίρουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα και προαιρετικά λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού. Αυτό το πιάτο συνοδεύεται υπέροχα με χωριάτικη σαλάτα.
Tips – παραλλαγές – προτάσεις:
Αν δεν έχετε φρέσκια κότα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής για πιο έντονη γεύση.
Αντικαταστήστε το κρασί με μπύρα για πιο γήινη γεύση ή με λευκό ξύδι για οξύτητα (σε μικρότερη ποσότητα).
Για πιο «δεμένη» σάλτσα, μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος ένα κουταλάκι αλεύρι διαλυμένο σε λίγο νερό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου