Η συνταγή είναι από την Ιωάννα Μπελτσιδή
Υλικά
5 μεγάλα κολοκυθάκια (κομμένα στη μέση)
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 φλιτζάνι ρύζι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 ποτήρι νερό
Για τη σάλτσα αυγολέμονο
4 κ.σ. κορν φλάουρ
3 κρόκοι αυγών
1/2 φλιτζάνι κρύο ζωμό από το φαγητό
2 1/2 φλιτζάνια ζεστό ζωμό από το φαγητό
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εναλλακτικά (για αυγόκομμα)
2 αυγά
χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια. Με ένα εργαλείο ή κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό τους.
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα και, αν θέλουμε, τα σκεπάζουμε με ένα καπάκι από την ψίχα που αφαιρέσαμε.
Τα τοποθετούμε προσεκτικά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό ώστε να μισοσκεπαστούν και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά.
Για τη σάλτσα αυγολέμονο: Ανακατεύουμε σε κατσαρολάκι το κορν φλάουρ, τους κρόκους, τον κρύο ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και το λεμόνι.
Για να τα αυγοκόψουμε: Χωρίζουμε ασπράδια και κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και τον χυμό λεμονιού. Σιγά-σιγά ενσωματώνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και στο τέλος ρίχνουμε το μείγμα στο φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια με μπόλικη σάλτσα αυγολέμονο και φρέσκο ψωμί για βούτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου