Ψωμί γάστρας σαν να ψήθηκε σε ξυλόφουρνο
Η συνταγή προέρχεται από την κ. Nicki Kir
Υλικά
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
4 κ.σ. λάδι
3 κούπες χλιαρό νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.γ. αλάτι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το λάδι, και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη. Δεν χρειάζεται ζύμωμα!
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 12 ώρες να φουσκώσει αργά και να αναπτυχθεί το άρωμά του.
Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε, τοποθετούμε την άδεια γάστρα μέσα στον φούρνο στους 250°C για 10 λεπτά, ώστε να κάψει καλά. Έπειτα ρίχνουμε μέσα τη ζύμη, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στους 240°C για 40 λεπτά (πάνω-κάτω).
Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει το ψωμί τραγανή, χρυσαφένια κόρα. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο.
Tips
Μπορείς να αντικαταστήσεις μέρος του αλευριού με ολικής άλεσης ή καλαμποκάλευρο για πιο “αγροτικό” αποτέλεσμα.
Αν θέλεις πιο αφράτη ψίχα, άφησε τη ζύμη 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη βάλεις στη γάστρα.
Για ακόμη πιο τραγανή κόρα, άφησε το ψωμί να σταθεί 10 λεπτά με ανοιχτή πόρτα φούρνου μετά το ψήσιμο.
Διατηρείται εξαιρετικά για 2–3 ημέρες τυλιγμένο σε καθαρή πετσέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου