Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025

Εξαιρετικά αφράτα σταφιδόψωμα για το κολατσιό στο σχολείο, στη δουλειά, αλλά και για να συνοδεύσουν τον πρωινό καφέ μας


 Εξαιρετικά αφράτα σταφιδόψωμα για το κολατσιό στο σχολείο, στη δουλειά, αλλά και για να συνοδεύσουν τον πρωινό καφέ μας

Η συνταγή είναι από την κ. Evi Dilav

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (γ.ο.χ.)

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

2½ κούπες χλιαρό νερό

½ κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα ζάχαρη

3 κ.γ. κανέλα

¼ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

300 γρ. ξανθές σταφίδες

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και 1 κ.γ. ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.

Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1–1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν είναι έτοιμη, πλάθουμε τα σταφιδόψωμα και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί (ή λαδωμένο). Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια κρούστα.

Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε. Είναι πεντανόστιμα ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις