Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2025

Ζαμπονοτυρόπιτα τούμπανο με κρέμα που θα γλύφετε τα δάχτυλα σας

 


Ζαμπονοτυρόπιτα τούμπανο με κρέμα που θα γλύφετε τα δάχτυλα σας

Η συνταγή είναι από την κ. Χριστίνα Γεωργιοπούλου – "Απλές Συνταγές βήμα-βήμα."

Υλικά

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας

500 γρ. ρεγκάτο, τριμμένο

400 γρ. εμεντάλ, τριμμένο

20 φέτες ζαμπόν

1 αυγό

Για την κρέμα

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

400 γρ. φρέσκο γάλα

300 γρ. κρέμα γάλακτος

λίγο αλάτι

λίγο πιπέρι

λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με την κρέμα: σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην καεί. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Μόλις το μείγμα πάρει βράση και πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Σε πυρέξ στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε 4 κουταλιές από την κρέμα, από πάνω βάζουμε τυριά και φέτες ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δημιουργώντας στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και – αν θέλουμε – πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε.

Απολαύστε τη με την οικογένεια και τους φίλους σας – είναι πραγματικά τούμπανο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις