Υπέροχη γαλατόπιτα που σερβίρεται δροσερή
Η συνταγή είναι από την κ. Λίτσα Κακουλίδου – "Γλυκά κουταλιού και φαγητά ....πιρουνιού!!"
Υλικά
Για την κρέμα:
1,5 λίτρο γάλα
300 γρ. ζάχαρη
Σε ξεχωριστό σκεύος:
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
2 βανίλιες
4 αβγά
Για το τελείωμα:
100 γρ. βούτυρο
1 κρόκο αυγού
1 κ.σ. ζάχαρη
λίγο νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το νισεστέ, τις βανίλιες και τα αυγά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί καλά, παίρνουμε λίγη ποσότητα και τη ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην “ψηθούν”.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με σιμιγδάλι ταψί ή πυρέξ. Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Σε μια μικρή κούπα ανακατεύουμε τον κρόκο, λίγο νερό και μια κουταλιά ζάχαρη. Με πινέλο, απλώνουμε απαλά πάνω από την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πάρει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε τη γαλατόπιτα πασπαλισμένη με ζάχαρη, κανέλα και λίγο μέλι — ή και σκέτη, για να αναδειχθεί η πλούσια γεύση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου