Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025

Ο μεζές που εξαφανίζεται πριν στρώσεις τραπέζι – τσιγαρίδες όπως στο καζάνι του χωριού!

 


Οι τσιγαρίδες είναι ο μεζές που «μυρίζει» χειμώνα, χωριό και καζάνι. Τραγανές απ’ έξω, ζουμερές μέσα, με άρωμα λεμονιού και δάφνης, γίνονται ακαταμάχητες όταν τις ψήνεις αργά στο ίδιο τους το λίπος. Στη δική μας εκδοχή, κρατάμε τον παραδοσιακό τρόπο αλλά προσθέτουμε λεμόνι & πορτοκάλι, λίγη σκόρδα, και δάφνη για αρωματική ισορροπία. Στο τέλος, η λίγδα που θα περισσέψει φυλάσσεται σε βαζάκια και κάνει θαύματα σε πίτες και πατάτες. Τραγανές, μυρωδάτες και ιδανικές για τσίπουρο & χειμωνιάτικα τραπεζώματα!


Υλικά

  • 1,8–2 κιλά χοιρινό (σπάλα ή πανσέτα) με αρκετό λίπος, σε κύβους 3–4 εκ.
  • 200 ml νερό
  • Χυμός από 1 λεμόνι και ½ πορτοκάλι + τις φλούδες τους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρά πατημένες
  • 2–3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι (ή κατά γούστο)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξίδι ή χυμός λεμονιού για το τελείωμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε φαρδιά, βαριά κατσαρόλα βάζουμε τους κύβους χοιρινού, το νερό, τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τις φλούδες, τη δάφνη και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά (κρατάμε λίγο αλάτι για το τέλος).

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή προς μέτρια φωτιά ~45 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Το κρέας θα αρχίσει να αποβάλει το λίπος του· συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς καπάκι ώστε να λιώσει το λίπος και να μείνουν οι κύβοι να «τηγανίζονται» μέσα του.

Ο μεζές που εξαφανίζεται πριν στρώσεις τραπέζι – τσιγαρίδες όπως στο καζάνι του χωριού!

Όταν η στάθμη του νερού έχει εξατμιστεί και οι τσιγαρίδες αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να γίνουν τραγανές και να πάρουν βαθύ καστανό χρώμα (15–25′, ανάλογα με το μέγεθος). Προσθέτουμε τη ρίγανη/θυμάρι προς το τέλος για άρωμα.

Σβήνουμε τη φωτιά, ραντίζουμε (αν θέλουμε) με 1 κ.σ. ξίδι ή λίγο επιπλέον λεμόνι για ένταση και διορθώνουμε το αλάτι. Βγάζουμε τις τσιγαρίδες με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Σουρώνουμε τη ζεστή λίγδα (το λιωμένο λίπος) σε αποστειρωμένα βαζάκια. Όταν κρυώσει, σφίγγει και διατηρείται.


Tips

  • Μυστικό τραγανότητας: στο τελικό στάδιο δουλεύουμε χωρίς καπάκι και ανακατεύουμε συχνά για ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Άρωμα χωρίς να «βαραίνει»: λίγη φλούδα πορτοκαλιού κάνει τις τσιγαρίδες πιο αρωματικές και κόβει τη λιπαρότητα.
  • Σερβίρισμα: πασπάλισε με νιφάδες αλατιού & φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ταιριάζουν τέλεια με ξινόμηλο, τουρσί λάχανο ή γιαούρτι.
  • Λίγδα για πίτες: 1–2 κ.σ. στη γέμιση ή στα φύλλα δίνουν «παλιοζωή» σε πρασόπιτες/χορτόπιτες.
  • Ασφάλεια: μην παραγεμίζεις την κατσαρόλα. Καλύτερα να δουλέψεις σε δύο δόσεις, ειδικά στο τελείωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις