Αυτή είναι από τις σοκολατόπιτες που εξαφανίζονται πριν προλάβουν να κρυώσουν. Δεν χρειάζεται μίξερ, δεν θέλει αυγά, δεν έχει περίπλοκα βήματα. Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ψήνεις, σιροπιάζεις και τελειώνεις με ένα πλούσιο γλάσο σοκολάτας που «κάθεται» από πάνω σαν βελούδινη κουβέρτα. Ιδανική για γενέθλια, για Κυριακάτικο γλυκό ή όταν απλώς έχεις λιγούρα για σοκολάτα… στα γρήγορα. Η αρχική συνταγή ανήκει στην κ. Tzeni Tsanaktsidou («ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ – ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ»)
Υλικά
Για τη σοκολατόπιτα
- 2 κούπες νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κούπα ζάχαρη (περίπου 200–220 g)
- ½ κούπα σπορέλαιο
- 2 φακελάκια βανιλίνη
- 6 κ.σ. κακάο άγλυκο
- 2¾ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίναπ)
- ½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
- 2½ κούπες νερό
- 2¾ κούπες ζάχαρη
- 120 g κουβερτούρα σε κομματάκια
Για το γλάσο σοκολάτας
- 220 g γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)
- 220 g κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
- 1 γεμάτη κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, αντιστάσεις, με τη σχάρα στη μεσαία θέση. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί περίπου 30 εκ. (στρογγυλό ή ορθογώνιο).
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και τις βανιλίνες και ανακατεύουμε με σύρμα ή κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη φαρίναπ, τη σόδα και το αλάτι.
Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα των στεγνών υλικών μέσα στο μπολ με τα υγρά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να έχουμε έναν λείο, σχετικά ρευστό χυλό. Δεν χτυπάμε υπερβολικά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 35–40 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα ξυλάκι αν το βυθίσουμε στο κέντρο. Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να σταθεί 10–15 λεπτά εκτός φούρνου.
Σιρόπι
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει, μετράμε 2–3 λεπτά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και να έχουμε ένα ομοιόμορφο σοκολατένιο σιρόπι.
Με ξυλάκι από σουβλάκι τρυπάμε τη χλιαρή σοκολατόπιτα σε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το καυτό σιρόπι, ξεκινώντας από τις άκρες προς το κέντρο, ώστε να τραβήξει ομοιόμορφα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει σχεδόν όλο το σιρόπι.
Γλάσο
Ζεσταίνουμε το γάλα εβαπορέ σε κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να αχνίζει (χωρίς να βράσει). Προσθέτουμε το μέλι και την κουβερτούρα και αφήνουμε 1–2 λεπτά να σταθεί. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο, γυαλιστερό γλάσο.
Όταν η σοκολατόπιτα έχει κρυώσει, ρίχνουμε από πάνω το γλάσο και το απλώνουμε με σπάτουλα. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για 1–2 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Tips
- Χωρίς φαρίναπ: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις και να προσθέσεις 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (10–12 g), ανακατεμένο με το αλεύρι.
- Περισσότερη σοκολάτα: Αν θες πιο «βαριά» γεύση, πρόσθεσε ακόμη 1–2 κ.σ. κακάο στη ζύμη.
- Σιρόπι vs κέικ: Φρόντισε η σοκολατόπιτα να είναι χλιαρή και το σιρόπι καυτό για τέλειο σιρόπιασμα.
- Υφή γλάσου: Αν το θέλεις πιο ρευστό, πρόσθεσε 1–2 κ.σ. έξτρα εβαπορέ. Αν το θέλεις πιο πηχτό, άφησέ το λίγα λεπτά να «σταθεί» πριν το απλώσεις.
- Σερβίρισμα: Ταιριάζει φοβερά με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή με λίγη χτυπημένη κρέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου