Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025

Νόστιμοτατο πιάτο – σουτζουκάκια σμυρνέικα με ρυζάκι μπασμάτι – μπουκιά και συχώριο


 Η συνταγή είναι από Marina Hatzidaki 

Από τη Σμύρνη με αγάπη! Αυτά τα παραδοσιακά σουτζουκάκια είναι γεμάτα αρώματα, με πλούσια σάλτσα ντομάτας και χαρακτηριστικό κύμινο που ξυπνά αναμνήσεις από τη μαμαδίστικη κουζίνα.

Συνδυάζονται ιδανικά με αφράτο ρυζάκι μπασμάτι και δημιουργούν ένα πιάτο «μπουκιά και συχώριο», όπως λέμε! Ένα φαγητό που μυρίζει σπιτική θαλπωρή, με γεύση που δεν ξεχνιέται.


Υλικά

  • 600 γρ. ανάμικτο κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
  • 4 φέτες ψωμί του τοστ, αλεσμένες στο μούλτι
  • 1 αυγό
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ ποτηράκι κρασί
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • Κανέλα (προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 3–4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ ποτηράκι κρασί
  • 2 ποτήρια νερό
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κύμινο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ψωμί, το αυγό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά και το κρασί. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ώστε να «δέσουν» οι γεύσεις.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Σε κατσαρόλα βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το κύμινο. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και το νερό. Βράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα αλευρώνουμε ελαφρώς και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρουμε στη σάλτσα και σιγοβράζουμε για 20–30 λεπτά, ώσπου να μελώσει το φαγητό.

Παράλληλα, βράζουμε το ρύζι σε αναλογία 2 μέρη νερού προς 1 μέρος ρυζιού με λίγο αλάτι για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια πάνω από το αχνιστό ρυζάκι και απολαμβάνουμε!


Tips

  • Αν θέλεις πιο πλούσια σάλτσα, πρόσθεσε μια πρέζα ζάχαρη για να «σπάσει» η οξύτητα της ντομάτας.
  • Το κύμινο είναι το άρωμα-υπογραφή των σμυρναίικων σουτζουκακίων — μη το παραλείψεις!
  • Μπορείς να τα ψήσεις και στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή.
  • Συνόδεψέ τα με γιαούρτι ή μια πράσινη σαλάτα για ισορροπημένο πιάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις