Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2025

Κοντοσούβλι μαριναρισμένο που λιώνει στο στόμα. Μαλακό καλοψημένο στη λαδόκολλα

 


Η συνταγή είναι από την κ. Tante Kiki.

Υπάρχουν πολλά κοντοσούβλια… αλλά μόνο λίγα “λιώνουν”.

Η διαφορά δεν είναι στο ψήσιμο — είναι στη μαρινάδα και στον τρόπο που κλείνεις το κρέας μέσα στη λαδόκολλα για να ψηθεί στους χυμούς του χωρίς να στεγνώσει.
Αυτό το κοντοσούβλι είναι από τις συνταγές που παίρνεις στο τραπέζι και ξέρεις από την πρώτη μπουκιά ότι θα γίνει «σταθερή αξία» στο σπίτι. Αρωματικό, τρυφερό και τόσο εύκολο που δεν θέλει ούτε σχάρα ούτε σούβλα.


Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό κρέας (μπριζόλα λαιμού για περισσότερη τρυφερότητα), κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

Για τη μαρινάδα

  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες
  • 2 κλωνάρια μαϊντανό
  • 1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. θυμάρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε μέσα τα κομμάτια του χοιρινού, τα γυρίζουμε καλά να καλυφθούν παντού και τα αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο το κρέας τραβάει τα αρώματα και μαλακώνει πραγματικά.

Την επόμενη ημέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το στραγγίζουμε ελαφρά και το τοποθετούμε στο ταψί είτε σκέτο είτε περασμένο σε μεγάλα ξυλάκια. Το τυλίγουμε πολύ καλά σε λαδόκολλα, κάνοντας ένα πακέτο που κρατά όλους τους χυμούς μέσα.

Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα. Ο χρόνος μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών, γι’ αυτό τσεκάρουμε προς το τέλος: πρέπει να είναι εντελώς μαλακό χωρίς να “σπάει” η ίνα.

Σερβίρουμε το κοντοσούβλι όπως είναι μέσα στη λαδόκολλα, ώστε να κρατήσει τους χυμούς του μέχρι να φτάσει στο τραπέζι. Ταιριάζει ιδανικά με πατάτες φούρνου, ρύζι ή ακόμη και με μια απλή ντοματοσαλάτα.


Tips

  • Η μπριζόλα λαιμού είναι η καλύτερη επιλογή γιατί έχει λίπος που λιώνει και αφήνει το κρέας ζουμερό.
  • Μην παραλείψεις το τριμμένο κρεμμύδι — βοηθά στο μαλάκωμα του κρέατος.
  • Αν θες πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε και λίγη πάπρικα γλυκιά στη μαρινάδα.
  • Το σφράγισμα της λαδόκολλας είναι το μυστικό: αν μείνει χαραμάδα, το κρέας στεγνώνει.
  • Για πιο “ψησταριά” αποτέλεσμα, άνοιξε τη λαδόκολλα τα τελευταία 10–15 λεπτά για να πάρει λίγο χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις