Συνταγή από Σπυριδούλα Δημοπούλου – «ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ»
Υπάρχουν γλυκά που τα φτιάχνεις χωρίς κόπο, αλλά όταν τα δεις έτοιμα στο ταψί μοιάζουν με… ζαχαροπλαστείο.
Αυτό το γλυκό είναι ακριβώς έτσι: απλό, εντυπωσιακό, με αφράτο παντεσπάνι, πλούσια καραμελωμένη κρέμα και άρωμα σοκολάτας. Το ιδανικό γλυκό ψυγείου για οικογενειακές στιγμές, τραπέζια ή όταν θέλεις κάτι «γρήγορο αλλά εντυπωσιακό».Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 9 αυγά
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 2 ποτήρια αλεύρι (φαρίνα)
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 8 κ.σ. νερό
- 4 κ.σ. κακάο
Για το σιρόπι
- 2½ ποτήρια νερό
- 2½ ποτήρια ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 βανίλια
Για την κρέμα
- 2 πακέτα σαντιγί «Γιώτης»
- 2 καραμελωμένα ζαχαρούχα γάλατα
- Τριμμένη κουβερτούρα για επάνω
- (Προαιρετικά) Λίγη μερέντα για έξτρα γεύση
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το παντεσπάνι. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το κακάο. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα, χωρίς μίξερ, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Ψήνουμε το παντεσπάνι μέχρι να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί. Μόλις κρυώσει, το κόβουμε στη μέση για να προκύψουν δύο κομμάτια.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας νερό, ζάχαρη, φλούδα λεμονιού και βανίλια για λίγα λεπτά.
Σιροπιάζουμε το πρώτο κομμάτι παντεσπάνι. Χτυπάμε τη σαντιγί με τα καραμελωμένα ζαχαρούχα μέχρι να γίνει μια απαλή, πλούσια κρέμα και απλώνουμε τη μισή επάνω στο σιροπιασμένο παντεσπάνι.
Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε ξανά. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και ολοκληρώνουμε τρίβοντας κουβερτούρα ή προσθέτοντας μερέντα για πιο σοκολατένια απόλαυση.
Το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί και σερβίρουμε παγωμένο.
Tips
- Για πιο αφράτο παντεσπάνι, χτυπήστε καλά τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα.
- Αν θέλετε πιο “βρεγμένο” γλυκό, αυξήστε λίγο το σιρόπι.
- Η καραμελωμένη κρέμα δένει καλύτερα αν τη βάλετε για 10 λεπτά στο ψυγείο πριν τη χρήση.
- Η μερέντα μπορεί να προστεθεί είτε μέσα στην κρέμα είτε ως λεπτή στρώση ανάμεσα στα παντεσπάνια.
- Για ακόμη πιο έντονο αποτέλεσμα, προσθέστε λίγη τριμμένη σοκολάτα και μέσα στο μείγμα της κρέμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου