Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025

Γκουρμέ κεράσμα Xωρίς κόπο: σοκολάτα–φιστίκι που εξαφανίζεται!

 


Θες γλυκό της τελευταίας στιγμής που να μοιάζει… ζαχαροπλαστείου; Αυτή η τραγανή σοκολάτα με φιστίκι είναι το πιο εύκολο σοκολατάκι που θα φτιάξεις φέτος: λιώνεις, ανακατεύεις, απλώνεις και παγώνεις. Το φιστίκι δίνει αληθινό «κρακ» σε κάθε μπουκιά, η σοκολάτα λιώνει στο στόμα, και με 2–3 έξτρα πινελιές το απογειώνεις σε γκουρμέ δώρο. Ιδανικό για κεράσματα, για τον καφέ, για μετά το φαγητό — και ναι, εξαφανίζεται.

Υλικά (για ~25–30 σοκολατάκια)

  • 300 γρ. σοκολάτα της επιλογής σου (κουβερτούρα 55–70% ή/και μίξη με γάλακτος/λευκή)
  • 150 γρ. φιστίκια (ψημένα, ανάλατα) – χονδροκομμένα ή ολόκληρα
  • 1 κ.σ. βούτυρο ή 1 κ.σ. φυτικό έλαιο καρύδας (για γυαλάδα & έξτρα «σπάσιμο»)
  • προαιρετικά τελειώματα: νιφάδες θαλασσινού αλατιού, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, λίγη βανίλια, κάρδαμο, κακάο ή έξτρα φιστίκι από πάνω

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί (μπολ πάνω από κατσαρόλα με σχεδόν κοχλαστό νερό, χωρίς να ακουμπά το νερό). Μόλις λειώσει, αποσύρουμε και ανακατεύουμε το βούτυρο μέχρι να γίνει λεία και γυαλιστερή.

Ρίχνουμε τα φιστίκια μέσα στη σοκολάτα και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν παντού.

Γκουρμέ κεράσμα χωρίς κόπο: σοκολάτα–φιστίκι που εξαφανίζεται!

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί. Για bark απλώνουμε το μείγμα σε στρώση 4–6 χιλ. και «ζωγραφίζουμε» ακανόνιστα κύματα με τη σπάτουλα. Για clusters ρίχνουμε με το κουτάλι μικρές «λιμνούλες» σοκολάτας με φιστίκι.

Πασπαλίζουμε προαιρετικά με νιφάδες αλατιού, ξύσμα εσπεριδοειδών ή επιπλέον φιστίκι.

Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 10′ να «σταθεροποιήσει» η επιφάνεια και έπειτα βάζουμε στο ψυγείο 45–60′ μέχρι να σφίξει.
Για το bark σπάμε με τα χέρια σε ακανόνιστα κομμάτια. Για τα clusters, ξεκολάμε προσεκτικά από τη λαδόκολλα. Φυλάμε σε αεροστεγές στο ψυγείο.

Tips

  • Θέλεις πιο έντονο άρωμα; Ρίξε 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λίγο κάρδαμο/μαστίχα.
  • Για extra «snap», χρησιμοποίησε 1 κ.σ. λάδι καρύδας αντί για βούτυρο.
  • Αν σ’ αρέσει η αντίθεση, ανακάτεψε μισή κουβερτούρα–μισή λευκή και κάνε swirl.
  • Δώρο–έκπληξη: τύλιξε σε σακουλάκια με κορδελίτσα, κρατά 2–3 εβδομάδες στο ψυγείο.
  • Χωρίς ζάχαρη: διάλεξε κουβερτούρα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και γλύκανε με λίγες σταγόνες στέβια (στη λιωμένη σοκολάτα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις