Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025

Ψάρι πλακί στο φούρνο (Zουμερό, γλυκό από τα Kρεμμύδια). Λιώνει στο στόμα!


 Το πλακί είναι από τα φαγητά που «σώζουν» σπίτι και τσέπη: λίγα υλικά, τα βρίσκεις παντού, και το αποτέλεσμα μοσχοβολά όλο το σπίτι. Τα πολλά κρεμμύδια λιώνουν και γλυκαίνουν τη σάλτσα, οι πατάτες γίνονται μαγικές από τους χυμούς και το ψάρι μένει τρυφερό — αρκεί να μπει στο ταψί την κατάλληλη στιγμή. Πάμε να το κάνουμε σωστά, χωρίς καθυστέρηση!

Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15’
Ψήσιμο: 50–60’
Δυσκολία: εύκολη

Υλικά

  • 1,2 κιλά φιλέτα λευκού ψαριού (ιδανικά μπακαλιάρος ή πέρκα, φρέσκο/κατεψυγμένο αποψυγμένο)
  • 4 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε φέτες 0,8–1 εκ.
  • 5 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ (ή τριμμένη)
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 120 ml ελαιόλαδο (συνολικά)
  • 120 ml νερό ή ελαφρύς ζωμός λαχανικών (ζεστό)
  • 1 φύλλο δάφνης, 1 κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (για την οξύτητα της ντομάτας)
  • Χυμός από ½ λεμόνι (στο τέλος)
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C πάνω–κάτω (ή 180°C αέρα) και λαδώνεις ελαφρά ένα ρηχό ταψί φούρνου. Απλώνεις τις πατάτες σε μία στρώση, αλατοπιπερώνεις και ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνεις 2–3 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρεις τα κρεμμύδια για 6–8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτεις το σκόρδο για 30 δευτ. να μυρίσει.

Ρίχνεις τον πελτέ και ανακατεύεις για 1 λεπτό να «ψηθεί». Προσθέτεις την ντομάτα κονκασέ, τη ζάχαρη, τη δάφνη, τη ρίγανη, την πάπρικα, ½ κ.γ. αλάτι και λίγο πιπέρι. Προσθέτεις το ζεστό νερό/ζωμό, ανακατεύεις και σιγοβράζεις 3–4 λεπτά να ενωθούν τα υλικά, θέλουμε σάλτσα σχετικά παχύρρευστη.

Απλώνεις τη σάλτσα ομοιόμορφα πάνω από τις πατάτες στο ταψί και ψήνεις χωρίς το ψάρι για 25–30 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν σχεδόν τελείως και τα κρεμμύδια να έχουν γίνει γλυκά.

Βγάζεις το ταψί, στρώνεις τα φιλέτα ψαριού από πάνω (σκουπισμένα με χαρτί), αλατοπιπερώνεις ελαφρά και ραντίζεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνεις για άλλα 18–22 λεπτά (ανάλογα πάχος), μέχρι το ψάρι να γίνει τρυφερό και να «σπάει» σε φλέικς με πιρούνι.

Στο τέλος ραντίζεις με τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζεις μαϊντανό και αφήνεις το φαγητό 5 λεπτά να «ηρεμήσει» πριν το σερβίρισμα. Το πλακί είναι καλύτερο όταν σταθεί λίγο και δέσει η σάλτσα.

Tips

Το ψάρι μπαίνει πάντα στο τέλος για να μη στεγνώσει· τα 18–22 λεπτά συνήθως αρκούν για φιλέτα πάχους 2–3 εκ.
Αν οι πατάτες είναι πολύ λεπτές, μείωσε το πρώτο ψήσιμο στα 20–22 λεπτά για να μη διαλυθούν.
Θέλεις πιο «μελωμένο»; Σόταρε τα κρεμμύδια 2–3 λεπτά παραπάνω, θα βγάλουν πιο έντονη γλύκα.
Για νηστίσιμη/χωρίς γλουτένη εκδοχή δεν αλλάζει τίποτα· απλώς πρόσεξε οι κονσέρβες να είναι καθαρές από πρόσθετα με γλουτένη.
Σερβίρεις με ψωμί χωριάτικο για βούτες ή με βραστά χόρτα/σαλάτα λάχανο-καρότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις