Υπάρχουν μέρες που δεν προλαβαίνεις καν να ανοίξεις φύλλο, αλλά θέλεις ένα ταψί τυρόπιτα να βγει από τον φούρνο και να μοσχοβολήσει όλο το σπίτι. Εκεί εμφανίζεται η τεμπελοτυρόπιτα: ανακατεύεις απλά υλικά σε ένα μπολ, τα ρίχνεις σε ένα ταψί και σε λιγότερο από μία ώρα έχεις μπροστά σου κάτι που θυμίζει «μαμαδίστικη» τυρόπιτα χωρίς να έχεις ιδρώσει.
Αυτή η εκδοχή είναι φτιαγμένη ξεκάθαρα με τα παιδιά στο μυαλό. Κρεμώδη γέμιση, πλούσια φέτα, αφράτη υφή χωρίς φύλλο που κάνει κάθε μπουκιά να λιώνει στο στόμα. Κόβεται σε τετράγωνα κομμάτια και τρώγεται ζεστή, σε ταπεράκι στο σχολείο ή κρύα το βράδυ με μια ντοματοσαλάτα. Από αυτές τις συνταγές που λες «δεν γίνεται να είναι τόσο απλή και τόσο καλή ταυτόχρονα».
Υλικά
- 4 αυγά
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (1 κεσεδάκι)
- 1/2 λίτρο γάλα
- 600 γρ. φέτα τριμμένη
- 1 1/2 κεσές του γιαουρτιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο
- 1/2 κεσές τριμμένη φρυγανιά
- Πιπέρι
- Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Προαιρετικά: ελάχιστο αλάτι (αν η φέτα δεν είναι πολύ αλμυρή)
Εκτέλεση
Ξεκινήστε λαδώνοντας καλά ένα μεγάλο ταψί. Πασπαλίστε ολόκληρη την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά, ώστε να δημιουργηθεί μια λεπτή βάση που θα βοηθήσει την τυρόπιτα να ξεκολλάει εύκολα και θα δώσει και ωραία κρούστα.
Σε ένα μεγάλο μπολ σπάστε τα αυγά και χτυπήστε τα ελαφρά με σύρμα. Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί καλά και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίξτε στη συνέχεια το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αν η φέτα σας δεν είναι πολύ αλμυρή, σε αυτό το στάδιο μπορείτε να βάλετε και μια πρέζα αλάτι, αλλά με μέτρο.
Τρίψτε τη φέτα μέσα στο μπολ, κατευθείαν με τα χέρια ή με πιρούνι, και ανακατέψτε. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχετε ένα σχετικά πηχτό αλλά ρευστό χυλό, που να απλώνεται εύκολα στο ταψί. Δεν θέλουμε να είναι σφιχτός σαν ζύμη, αλλά ούτε και τελείως νερουλός.
Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και απλώστε το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Πασπαλίστε από πάνω λίγη ακόμη τριμμένη φρυγανιά και, αν θέλετε, ραντίστε με λίγο επιπλέον λιωμένο βούτυρο ή λάδι για ακόμα πιο τραγανή επιφάνεια.
Ψήστε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40–45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα από πάνω. Αφήστε την να σταθεί για 10–15 λεπτά πριν την κόψετε, ώστε να «δέσει» η υφή της και να κόβεται σε όμορφα κομμάτια.
Στο τέλος της ημέρας, αυτή η τεμπελοτυρόπιτα είναι από εκείνα τα φαγητά που μπαίνουν μια φορά στο πρόγραμμα και μετά απλώς επαναλαμβάνονται: για παιδικά πάρτι, για ταπεράκια στη δουλειά, για κυριακάτικο brunch. Κι αν σας περισσέψει (δύσκολο), ζεσταίνεται τέλεια την επόμενη μέρα.
Tips:
- Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, προσθέστε μέσα λίγη κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια – της ταιριάζει πολύ.
- Μπορείτε να αναμείξετε φέτα με λίγο κίτρινο τυρί για πιο γεμάτη τυρένια γεύση.
- Για πιο ψηλή τυρόπιτα, χρησιμοποιήστε μικρότερο ταψί και προσθέστε 5–10 λεπτά στο ψήσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου