Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

Εύκολα γλυκάκια στο ποτήρι σαν προφιτερολ με κρουασανάκια

 


Η συνταγή είναι από την Αλεξάνδρα Κυριάκη

Αν θες γλυκό τύπου προφιτερόλ, αλλά δεν έχεις χρόνο για μπισκότα, σάλτσες και πολλά σκεύη, αυτά τα εύκολα γλυκάκια στο ποτήρι με κρουασανάκια είναι ό,τι πρέπει. Παίρνεις ένα πακέτο κρουασανάκια, φτιάχνεις μια βελούδινη σοκολατένια κρέμα, τα στήνεις σε στρώσεις και σε λίγη ώρα έχεις ένα επιδόρπιο που μοιάζει με προφιτερόλ… χωρίς όλη τη φασαρία.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι γίνονται σε ποτηράκια: φαίνονται εντυπωσιακά, σερβίρονται ατομικά, δεν αγχώνεσαι για κοψίματα σε ταψί και μπορούν να μπουν έτοιμα στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα του γλυκού. Τα κρουασανάκια (ιδανικά με γέμιση σοκολάτας) μαλακώνουν ελαφρά μέσα στην κρέμα, η σαντιγί από πάνω τα «τελειώνει» και η γκανάζ δίνει αυτό το σοκολατένιο φινίρισμα που θυμίζει προφιτερόλ ζαχαροπλαστείου.



Είναι ιδανική λύση για ξαφνικές επισκέψεις, για παιδικά πάρτι, για Σαββατόβραδο στον καναπέ ή για τότε που θέλεις κάτι σοκολατένιο αλλά δεν έχεις διάθεση για δύσκολες παρασκευές. Φτιάχνονται πολύ πιο εύκολα από όσο δείχνουν και αν τα στήσεις όμορφα στο ποτήρι, κανείς δεν θα καταλάβει πόσο γρήγορα έγιναν.

Υλικά

  • 1 πακέτο κρουασανάκια (κομμένα στη μέση – ιδανικά με γέμιση σοκολάτας)
  • 500 γρ. γάλα
  • 3 αυγά
  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 1 βανίλια
  • 125 γρ. κουβερτούρα
  • Για τη διακόσμηση / επικάλυψη:
  • 1 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. κουβερτούρα
  • 25 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. ηλιέλαιο

(Οι ποσότητες είναι για περίπου 6 ποτηράκια, ανάλογα με το μέγεθος.)

Εκτέλεση

Ξεκινάς με την κρέμα σοκολάτας, γιατί πρέπει να έχει χρόνο να κρυώσει πριν τη βάλεις στα ποτήρια. Σε ένα μπολ βάζεις τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάς με το μίξερ ή το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν ένα φωτεινό, κρεμώδες μείγμα. Το αφήνεις στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνεις το γάλα, το κορν φλάουρ και το κακάο. Ανακατεύεις καλά με σύρμα, σε κρύο γάλα, μέχρι να διαλυθεί εντελώς το κορν φλάουρ και το κακάο, χωρίς σβόλους. Ζεσταίνεις το μείγμα σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει θερμοκρασία (να μην καίει αλλά να είναι ζεστό), ρίχνεις περίπου το μισό γάλα μέσα στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύεις γρήγορα για να «συνηθίσουν» τη θερμοκρασία και στη συνέχεια επιστρέφεις όλο το μείγμα αυγών πίσω στην κατσαρόλα.

Συνεχίζεις το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να σταματάς, μέχρι η κρέμα να αρχίσει να πήζει και να δένει. Όταν δεις ότι κρατάει πάνω στο σύρμα και έχει γίνει λεία και πυκνή, κατεβάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτεις το βούτυρο και την κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύεις μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τελείως. Σκεπάζεις την κρέμα με μεμβράνη που να ακουμπά στην επιφάνειά της (για να μην πιάσει πέτσα) και την αφήνεις να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσει, την ανακατεύεις ξανά για να αφρατέψει πριν τη χρήση.

Ετοιμάζεις τα ποτήρια σου και τα κρουασανάκια. Κόβεις τα κρουασανάκια στη μέση ή σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να στρώνονται εύκολα. Στον πάτο κάθε ποτηριού βάζεις μια στρώση από την κρέμα σοκολάτας, στη συνέχεια προσθέτεις περίπου 3 κομμάτια κρουασανάκια, τα τακτοποιείς ελαφρά και καλύπτεις ξανά με κρέμα. Επαναλαμβάνεις αν έχεις χώρο, ανάλογα με το πόσο βαθύ είναι το ποτήρι. Φρόντισε η τελευταία στρώση να είναι κρέμα.

Για τη σαντιγί, χτυπάς την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να σφίξει και να στέκεται. Με ένα κουτάλι ή με κορνέ, γαρνίρεις την επιφάνεια κάθε ποτηριού με γενναιόδωρη δόση σαντιγί.

Για την επικάλυψη σοκολάτας, λιώνεις την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το ηλιέλαιο σε μπεν μαρί ή προσεκτικά στα μικροκύματα. Ανακατεύεις μέχρι να γίνει μια λεία, γυαλιστερή γκανάζ. Την αφήνεις λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της και, όταν δεν καίει πια αλλά είναι ακόμα ρευστή, τη ρίχνεις σε μικρή ποσότητα πάνω από τη σαντιγί σε κάθε ποτήρι.

Βάζεις τα ποτήρια στο ψυγείο για να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις και να δέσουν οι γεύσεις. Σερβίρονται κρύα.

Tips

Αν θέλεις πιο «ελαφριά» υφή, μπορείς να διπλώσεις λίγη από τη σαντιγί μέσα στην κρέμα σοκολάτας πριν τη μοιράσεις στα ποτήρια. Τα κρουασανάκια μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σκέτα ή ελαφρώς βρεγμένα με λίγο γάλα ή λικέρ, αν το γλυκό δεν προορίζεται για παιδιά. Παίζουν πολύ ωραία και διαφορετικά γέμιση: κρουασανάκια με πραλίνα φουντουκιού, με βανίλια ή και απλά βουτύρου. Αν τα ποτήρια σου είναι μεγαλύτερα και δεν σου φτάσουν τα υλικά για 6, μπορείς να αυξήσεις τις ποσότητες της κρέμας κατά 1/2 για να έχεις πιο γενναιόδωρες στρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις