Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025

Ένα τηγάνι, μια μπύρα, άπειρη νοστιμιά – το πιο εύκολο κυρίως!


 Ζουμερά, αρωματικά και έτοιμα σε ένα τηγάνι!

Αυτό είναι από τα πιάτα που «δένουν» μόνο του το τραπέζι. Τα χοιρινά φιλετάκια σοτάρονται μέχρι να ροδίσουν, σβήνουν με μπύρα που γλυκαίνει τη σάλτσα, ενώ τα μανιτάρια δίνουν βάθος. Στο τέλος μπαίνει λίγη μουστάρδα και μια σταγόνα μέλι που απογειώνει την ισορροπία γλυκού-αλμυρού. Γίνεται για Κυριακή αλλά και για καθημερινή – και πάει άψογα με πατάτες φούρνου, πουρέ ή ρύζι.



Υλικά (4 μερίδες)

  • 700 γρ. χοιρινό (μπούτι/λαιμός) κομμένο σε φιλετάκια 1–1,5 εκ.
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά, για γυάλισμα στο τέλος)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 350 γρ. μανιτάρια καφέ ή λευκά, σε φέτες
  • 250 ml μπύρα ξανθιά
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • ½ κ.γλ. θυμάρι ξερό (ή 1 κ.γλ. φρέσκο)
  • ½ κ.γλ. καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
  • 1½ κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 ml νερό ή ζωμός κότας
  • 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά, στο τέλος)
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε καλά μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φιλετάκια σε δόσεις, 2-3 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να «θωρακιστούν». Τα μεταφέρουμε σε πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε να πάρουν χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε το σκόρδο, το θυμάρι και (αν βάλουμε) την καπνιστή πάπρικα για 30’’ να βγάλουν άρωμα.

Σβήνουμε με τη μπύρα, τρίβοντας τον πάτο του τηγανιού να ξεκολλήσουν τα νοστιμάδια. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να φύγει το έντονο αλκοόλ.

Διαλύουμε το αλεύρι σε 200 ml κρύο νερό/ζωμό και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε μουστάρδα και μέλι, ανακατεύουμε καλά και επαναφέρουμε τα φιλετάκια με τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε.

Σιγοβράζουμε σκεπασμένα 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να «δέσει» βελούδινα η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.

Σβήνουμε τη φωτιά και, για έξτρα γυαλάδα, ανακατεύουμε 1 κ.σ. βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού. Διορθώνουμε αλάτι-πιπέρι και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Tips

  • Αντί για αλεύρι, μπορείς να δέσεις τη σάλτσα με 1 κ.γλ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό στο τέλος.
  • Για πιο «γήινη» γεύση βάλε μισά μανιτάρια Portobello.
  • Η μπύρα χωρίς αλκοόλ δουλεύει μια χαρά. Με μαύρη μπύρα γίνεται πιο βαθύ το άρωμα.
  • Θέλεις πιο ελαφρύ; Παράλειψε το βούτυρο και πρόσθεσε λίγο λεμόνι.
  • Συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες φούρνου με δεντρολίβανο ή κρεμώδη πουρέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις