Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025

Αφράτα, ζουμερά, ξεροψημένα: αυτά τα κεφτεδάκια θα γίνουν η “υπογραφή” σου


 Υπάρχουν μέρες που δεν χρειάζεσαι καν ρολόι για να καταλάβεις ότι πλησιάζει η ώρα του φαγητού. Αρκεί να ανοίξεις το παράθυρο και να σε χτυπήσει η μυρωδιά από τηγανητούς κεφτέδες από κάποιο σπίτι της γειτονιάς. Αυτά τα κεφτεδάκια είναι ακριβώς αυτό: η μυρωδιά της γιαγιάς, ηγευστική “φασαρία” στην κουζίνα, το τηγάνι που σιγοτρίζει και παιδιά που πηγαινοέρχονται κρυφά για “ένα κεφτεδάκι ακόμα”.

Ο κιμάς γίνεται αφράτος με μπόλικο ψωμί, το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο στο χέρι δίνει άλλη διάσταση στη γεύση και το ξύδι κάνει τη δουλειά του “αθόρυβα”, αφήνοντας τα κεφτεδάκια ζουμερά μέσα και ξεροψημένα απ’ έξω.


Είναι από εκείνα τα φαγητά που δεν χρειάζονται σάλτσες και περίπλοκες γαρνιτούρες – μια πιατέλα με κεφτέδες και λίγες πατάτες τηγανητές είναι αρκετά για να γίνει το τραπέζι… γεγονός.

ΥΛΙΚΑ

  • 6–7 φέτες ψωμί, βρεγμένο και πολύ καλά στυμμένο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα στο χέρι
  • 600 γρ. κιμάς φρέσκος μοσχαρίσιος
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. δυόσμο (ή, αν προτιμάτε, μαϊντανό)
  • 2–3 κ.σ. ξύδι (ιδανικά μηλόξυδο για πιο απαλή γεύση)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά, αν δεν σας αρέσει, το παραλείπετε)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο για το μείγμα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλεύρι για το αλεύρωμα
  • Ελαιόλαδο άφθονο για το τηγάνι (η στάθμη να φτάνει περίπου μέχρι τη μέση του κεφτέ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε τον κιμά, το καλά στυμμένο ψωμί, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το αυγό, τον δυόσμο ή τον μαϊντανό, το σκόρδο, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνετε με τα χέρια σας υπομονετικά, μέχρι να γίνουν όλα ένα ομοιογενές μείγμα. Όσο περισσότερο ζύμωμα, τόσο πιο αφράτοι και δεμένοι θα βγουν οι κεφτέδες.

Αφήστε το μείγμα να “ξεκουραστεί” και να τραβήξει τα αρώματα για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο. Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να το αφήσετε και περισσότερο – παλιά οι γιαγιάδες το ετοίμαζαν από το βράδυ και τηγάνιζαν την επόμενη μέρα, και πράγματι, η γεύση τους γινόταν ακόμη καλύτερη.

Στη συνέχεια, απλώστε σε μια λαδόκολλα ή ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο λίγο αλεύρι. Πλάστε στρογγυλά κεφτεδάκια, στο μέγεθος που σας αρέσει, και ακουμπήστε τα επάνω στο αλεύρι γύρω-γύρω, ώστε να είναι έτοιμα για τηγάνισμα. Έτσι γλιτώνετε και επιπλέον σκεύη για πλύσιμο.

Βάλτε το τηγάνι στη φωτιά με αρκετό ελαιόλαδο – η στάθμη να φτάνει περίπου ως τη μέση του κεφτέ. Όταν το λάδι κάψει καλά, αρχίστε να τηγανίζετε. Αλευρώνετε ελαφρά τους κεφτέδες και τους βάζετε στο καυτό λάδι. Αφήστε τους να πάρουν ωραίο χρώμα, χαμηλώστε λίγο τη φωτιά για να ψηθούν καλά μέσα και στο τέλος ξανανεβάστε τη θερμοκρασία για να “κλειδώσει” η τραγανή κρούστα απέξω.

Μόλις είναι έτοιμοι, τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. Σερβίρετε σε πιατέλα, ιδανικά με ζεστές πατάτες τηγανητές, σαλάτα και ψωμί για… βούτες.

Μυστικό της γιαγιάς:
Μην τινάζετε υπερβολικά το αλεύρι από τους κεφτέδες πριν μπουν στο τηγάνι. Η ελαφριά αυτή “επικάλυψη” βοηθά να δημιουργηθεί η χαρακτηριστική, ξεροψημένη κρούστα. Και φυσικά, το μπόλικο ψωμί μέσα στο μείγμα τους κάνει αφράτους, ενώ το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι χαρίζει την πλούσια γεύση που σε κερδίζει από την πρώτη μπουκιά.

Tips
Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορείτε να τηγανίσετε σε κατσαρόλα με βαθύτερο λάδι ώστε να ψήνονται πιο ομοιόμορφα ή να ψήσετε τους κεφτέδες σε ταψί με λαδόκολλα, με λίγο λάδι από πάνω, στον φούρνο. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβώς ίδιο με το τηγάνι, αλλά θα πλησιάζει πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις