Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2025

Τα πεινιρλί που θα σε κάνουν να ξεχάσεις την πίτσα – αφράτα, βουτυρένια, ΤΕΛΕΙΑ


 Υπάρχουν μέρες που θέλεις “κάτι σαν πίτσα, αλλά καλύτερο”. Το πεινιρλί είναι ακριβώς αυτό το comfort food που μυρίζει φούρνο της γειτονιάς, βούτυρο και λιωμένο τυρί. Είναι το ιδανικό φαγητό για κυριακάτικο τραπέζι, για μπουφέ με φίλους ή για εκείνα τα βράδια που όλοι ρωτάνε: «Έχουμε τίποτα να φάμε;» – και μέσα σε λίγο εμφανίζεται ένα ταψί με ζεστά, αφράτα, βουτυρένια πεινιρλί.

Αυτή η ζύμη είναι απλή, πολύ μαλακή και δεν σε ταλαιπωρεί. Απλώνεται, γεμίζει, ψήνεται και στο τέλος τεντώνεις το χέρι σου “για ένα ακόμα” χωρίς να το καταλάβεις. Το ωραίο είναι ότι προσαρμόζεται: αλλάζεις τα τυριά, προσθέτεις αλλαντικά, βάζεις αυγό στο κέντρο – ό,τι τραβάει η όρεξή σου.


Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 520 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 60 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 270–300 ml)

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ τυρί κίτρινο τριμμένο (γκούντα ή κασέρι)
  • 100 γρ ζαμπόν ή μπέικον σε κομματάκια (προαιρετικά)
  • 6–8 ντοματίνια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 2–3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο για άλειμμα μετά το ψήσιμο

Εκτέλεση

Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ζύμη μαλακή, ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, ρυθμίζουμε με λίγο επιπλέον αλεύρι ή νερό.

Σκεπάζουμε τη ζύμη μέσα στο μπολ με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει, την ξεφουσκώνουμε απαλά, τη χωρίζουμε σε ίσα μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε μακρόστενα οβάλ, σαν μικρές “βαρκούλες”.

Στο κέντρο κάθε ζύμης βάζουμε το τριμμένο κίτρινο τυρί, προσθέτουμε αν θέλουμε τα κομματάκια ζαμπόν ή μπέικον και στη συνέχεια “στολίζουμε” από πάνω με φετάκια ντοματίνια και ροδέλες πράσινης πιπεριάς, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Διπλώνουμε τις δύο μακριές πλευρές προς τα μέσα και τσιμπάμε τις άκρες ώστε να κλείσει καλά το πεινιρλί.

Μεταφέρουμε τα πεινιρλί σε ταψί με λαδόκολλα, τα αφήνουμε 10–15 λεπτά να ξαναφουσκώσουν ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190–200°C για περίπου 15–18 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά. Μόλις βγουν, τα αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και σερβίρουμε.

Tips

  • Αν θέλεις ακόμα πιο αφράτη ζύμη, άφησέ τη να κάνει διπλό φούσκωμα (μία στο μπολ, μία αφού τα πλάσεις στο ταψί).
  • Για πιο “ψωμένιο” αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε μέρος από αλεύρι για ψωμί αντί για γ.ο.χ.
  • Μπορείς να παίξεις με τις γεμίσεις: σπανάκι–φέτα, μόνο τυριά, κοτόπουλο που περίσσεψε, ακόμα και κιμά.
  • Τα πεινιρλί τρώγονται ζεστά, αλλά είναι τέλεια και την επόμενη μέρα, ζεσταμένα ελαφρά στον φούρνο.
  • Αν θες να τα ετοιμάσεις από πριν, μπορείς να τα καταψύξεις άψητα, ήδη σχηματισμένα, και να τα ψήσεις κατευθείαν από την κατάψυξη προσθέτοντας λίγα λεπτά στο ψήσιμο.

Αυτά τα πεινιρλί είναι από τις συνταγές που δύσκολα μένουν μόνο “μία φορά στο μήνα”. Μόλις δεις πόσο εύκολα στήνεται η ζύμη και πόσο γρήγορα εξαφανίζονται από το ταψί, θα τα βάλεις στο μόνιμο ρεπερτόριό σου για βράδια με φίλους, παιδικά πάρτι ή απλά “γιατί έτσι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις