Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025

Πολύ ωραία πίτα νοστιμότατη Mπατζινα – τρώγεται ζεστή, κρύα, για πρωινό, μεσημεριανό, βραδυνό

 


Η συνταγή είναι από την Aristea Patouni 

Αν ζητάς μια πίτα που να προλαβαίνει όλες τις ώρες της ημέρας, αυτή η μπατζίνα με κολοκύθια και φέτα είναι ό,τι πρέπει.

Τρώγεται ζεστή μόλις βγει από τον φούρνο, στέκεται άψογα σε θερμοκρασία δωματίου και είναι ιδανική και παγωμένη την επόμενη μέρα. Κόβεται σε κομμάτια για το ταπεράκι της δουλειάς, γίνεται πρωινό με έναν καφέ, συνοδεύει μια σαλάτα για μεσημεριανό, μπαίνει στο τραπέζι του βραδινού αντί για ψωμί.

Πρακτικά μιλάμε για μια κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, στη λογική της κλασικής θεσσαλικής μπατζίνας: τριμμένα κολοκύθια, φέτα, αλεύρι και γάλα ενώνονται σε έναν χυλό που ψήνεται στο ταψί μέχρι να κάνει ρόδινη, ελαφρώς τραγανή κρούστα και να μείνει μέσα ζουμερός. Δεν υπάρχουν φύλλα να ανοίγεις, δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε περίπλοκη διαδικασία. Λίγα υλικά, σωστή αναλογία και καλό ψήσιμο.

Είναι ιδανική λύση όταν έχεις πολλά κολοκύθια στο ψυγείο, όταν θέλεις κάτι γρήγορο για το ταψί ή όταν θέλεις να βάλεις λίγα παραπάνω λαχανικά στη διατροφή της οικογένειας χωρίς γκρίνια. Μπαίνει σε ορθογώνιο ταψί μικρού φούρνου (28×40 εκ.) και εξαφανίζεται συνήθως πριν προλάβει να κρυώσει.

Υλικά

  • 500 γρ. κολοκύθια
  • 300 γρ. φέτα
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml γάλα
  • Λάδι (ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό) για το ταψί και λίγο επιπλέον για την επιφάνεια

Εκτέλεση

Ξεκινάς πλένοντας καλά τα κολοκύθια και, αν θέλεις, αφαιρείς μόνο τις άκρες τους, χωρίς να τα καθαρίσεις από τη φλούδα. Τα τρίβεις στον χοντρό τρίφτη κατευθείαν μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη. Μόλις τελειώσεις, τα αλατίζεις ελαφρά, τα αφήνεις λίγα λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους και στη συνέχεια τα στίβεις καλά με τα χέρια ή τα βάζεις σε σουρωτήρι και τα πιέζεις. Όσο καλύτερα στραγγίξουν, τόσο πιο σωστή θα βγει η υφή της μπατζίνας.

Θρυμματίζεις τη φέτα με το χέρι σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνεις στη λεκάνη με τα καλά στραγγισμένα κολοκύθια. Προσθέτεις το γάλα και αρχίζεις να ρίχνεις σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με κουτάλα ή με το χέρι. Στόχος είναι να πετύχεις ένα ομοιογενές μείγμα, σχετικά παχύ αλλά όχι πολύ σφιχτό – να απλώνεται εύκολα στο ταψί χωρίς να «τρέχει». Αν δεις ότι είναι πολύ πυκνό, μπορείς να προσθέσεις 1–2 κουταλιές γάλα ακόμη· αν είναι πολύ αραιό, λίγη επιπλέον κουταλιά αλεύρι.

Λαδώνεις καλά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού διαστάσεων περίπου 28×40 εκ., κατάλληλου για μικρό φούρνο. Ρίχνεις μέσα το μείγμα της μπατζίνας και το απλώνεις ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Φρόντισε η στρώση να είναι λίγο πιο χοντρή στο κέντρο και πιο λεπτή στις άκρες, ώστε να μη στεγνώσουν τα πλαϊνά στο ψήσιμο.

Περιχύνεις την επιφάνεια με λίγο ακόμη λάδι, σε λεπτή στρώση, για να πάρει ωραίο χρώμα και να κάνει τραγανή κρούστα. Βάζεις το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στην αντίσταση ή στον αέρα ανάλογα με τον φούρνο σου, και ψήνεις για περίπου 45–50 λεπτά. Η μπατζίνα είναι έτοιμη όταν έχει ροδίσει όμορφα από πάνω και έχει σταθεροποιηθεί στο κέντρο.

Μόλις βγει από τον φούρνο, άφησέ τη να σταθεί λίγα λεπτά για να «δέσει» και να κόβεται πιο εύκολα. Σερβίρεται ζεστή, χλιαρή ή και τελείως κρύα, κομμένη σε τετράγωνα ή ρομβοειδή κομμάτια, ανάλογα με το πώς σου αρέσει.

Tips
Ένα σημαντικό μυστικό για να μη βγει η μπατζίνα «νερουλή» είναι το πολύ καλό στράγγισμα των κολοκυθιών πριν μπουν στο μείγμα. Αν σου αρέσει η πιο πλούσια γεύση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φέτα με έντονο, πικάντικο χαρακτήρα ή να προσθέσεις και λίγο κίτρινο τυρί τριμμένο. Αντί για σκέτο γάλα μπορείς να βάλεις μισό γάλα και μισό γιαούρτι, για πιο αφράτη υφή. Τέλος, αν θέλεις να γίνει ακόμη πιο τραγανή η επιφάνεια, μπορείς λίγο πριν το τέλος του ψησίματος να ανεβάσεις τη θερμοκρασία για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μην παραψηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις