Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

ΦΤΙΑΞΤΟ MONOΣ ΣΟΥ.... Σπιτικό Baileys

 


Η συνταγή είναι από την κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou – «Οι Γεύσεις της Ελένης».

Αν σου αρέσει αυτό το κρεμώδες λικέρ που βάζεις σε πάγο, στον καφέ ή το σερβίρεις μετά το φαγητό, αυτή η συνταγή είναι επικίνδυνη… γιατί μετά δύσκολα ξαναγυρνάς στο έτοιμο.

Με λίγα υλικά, ένα μπλέντερ και 2 λεπτά από τον χρόνο σου, έχεις στο ψυγείο σου σπιτικό Baileys που δεν ζηλεύει καθόλου το αυθεντικό. Βελούδινη υφή, άρωμα καφέ και σοκολάτας, ιδανικό για κέρασμα, για γιορτές ή απλώς για να “κλείνεις” γλυκά την ημέρα σου.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κούπα ουίσκι
  • 1 γεμάτη κουταλιά σιρόπι σοκολάτας (παχύρευστη)
  • 1 γεμάτη κουταλιά στιγμιαίο καφέ (σε κόκκους, θρυμματισμένος)
  • 1 γεμάτη κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο μπλέντερ την κρέμα γάλακτος, το ζαχαρούχο γάλα, το σιρόπι σοκολάτας, τον στιγμιαίο καφέ και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1–2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και να γίνουν μια λεία, κρεμώδης βάση.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την κούπα ουίσκι και ξαναχτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη, πάντα σε χαμηλή ταχύτητα, απλά για να ενσωματωθεί χωρίς να “πιάσει” η κρέμα. Προσοχή: αν χτυπήσουμε δυνατά και πολλή ώρα, η κρέμα γάλακτος μπορεί να σφίξει περισσότερο απ’ όσο θέλουμε.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε γυάλινο μπουκάλι που κλείνει καλά και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3–4 ώρες πριν το σερβίρουμε. Αυτό το διάστημα βοηθά τις γεύσεις να δέσουν και το λικέρ να “ηρεμήσει” και να αναδείξει όλο του το άρωμα.

Το σπιτικό Baileys διατηρείται στο ψυγείο 2–3 μήνες, εφόσον το μπουκάλι είναι καλά κλεισμένο.

Tips

  • Ανακάτεμα πριν το σερβίρισμα: Κάθε φορά που το βγάζετε από το ψυγείο, δώστε μια καλή ανακίνηση στο μπουκάλι, γιατί μπορεί να “κάτσουν” λίγο τα υλικά.
  • Πιο έντονη γεύση καφέ: Αν αγαπάτε τον καφέ, προσθέστε μισή κουταλιά επιπλέον στιγμιαίο καφέ.
  • Πιο γλυκό ή πιο “δυνατό”: Για πιο γλυκό αποτέλεσμα, βάλτε λίγο παραπάνω σιρόπι σοκολάτας. Για πιο δυνατό λικέρ, αυξήστε ελαφρά την ποσότητα ουίσκι.
  • Σερβίρισμα: Ταιριάζει τέλεια με πάγο, πάνω από παγωτό βανίλια ή μέσα σε ζεστό καφέ σαν “Irish coffee light”.
  • Δώρο σε φίλους: Αν θέλετε να το προσφέρετε, βάλτε το σε μικρά μπουκάλια με ετικέτα “Σπιτικό Baileys” – είναι ιδανικό χειροποίητο δώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις