Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026

Έτσι φτιάχνουν το χταπόδι στα καλά ουζερί


 Υπάρχουν πιάτα που δεν τα φτιάχνεις για να εντυπωσιάσεις με τεχνικές· τα φτιάχνεις για να πεις μια ιστορία. Το χταπόδι με λαδόξυδο είναι ακριβώς αυτό. Ένα πιάτο που κουβαλάει θάλασσα, καλοκαίρι, ουζερί, μαρμάρινα τραπέζια και χαμηλές κουβέντες. Δεν χρειάζεται πολλά υλικά, χρειάζεται σωστό χειρισμό και χρόνο. Όταν γίνει σωστά, κόβεται με το πιρούνι, είναι ζουμερό και αφήνει αυτή τη λιπαρή, ξιδάτη επίγευση που σε κάνει να βουτάς ψωμί χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το μυστικό εδώ δεν είναι κάποιο περίπλοκο κόλπο αλλά η ήπια φωτιά, το κρασί και τα σωστά αρώματα. Το χταπόδι μαγειρεύεται αργά, απορροφά ό,τι χρειάζεται και στο τέλος σερβίρεται απλό, καθαρό, χωρίς να του κλέβει κανείς τη δόξα. Έτσι το βρίσκεις στα καλά ουζερί, έτσι αξίζει να το φτιάξεις και στο σπίτι.

Υλικά

  • 1 μεγάλο χταπόδι, καθαρισμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 ποτήρια λευκό κρασί
  • 3–4 κόκκοι μπαχάρι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα σκόνη σκόρδου
  • 1 μικρή πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1½ σφηνάκια ξύδι
  • Λίγη ξερή ρίγανη

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το χταπόδι σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, τη σκόνη σκόρδου και το αλάτι. Συμπληρώνουμε νερό ίσα να σκεπάζει το χταπόδι και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

Σιγοβράζουμε χωρίς βιασύνη μέχρι να μαλακώσει καλά. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος, αλλά συνήθως χρειάζονται 45–60 λεπτά. Το χταπόδι πρέπει να τρυπιέται εύκολα με πιρούνι, χωρίς να διαλύεται.

Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τοποθετούμε σε πιατέλα ή πιάτα σερβιρίσματος.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο του σερβιρίσματος με το ξύδι και τη ρίγανη. Περιχύνουμε το χταπόδι με το λαδόξυδο λίγο πριν το σερβίρισμα, ώστε να κρατήσει τα αρώματα φρέσκα και ζωντανά.

Σερβίρεται ζεστό ή χλιαρό και συνοδεύεται ιδανικά με ψωμί και ούζο.

Στο τέλος, αυτό που μένει δεν είναι απλώς ένα μεζεδάκι. Είναι ένα πιάτο λιτό, αυθεντικό και απόλυτα ελληνικό, που αποδεικνύει ότι η καλή γεύση δεν χρειάζεται φασαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις