Το νηστίσιμο παστίτσιο με μανιτάρια είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύση και πλούσια υφή. Τα μανιτάρια δίνουν βάθος στη σάλτσα και αντικαθιστούν ιδανικά το κρέας, ενώ η ντομάτα και τα αρωματικά δημιουργούν μια σάλτσα που δένει τέλεια με τα ζυμαρικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα ταψί γεμάτο αρώματα, με ζουμερή γέμιση και μια βελούδινη νηστίσιμη μπεσαμέλ που ροδίζει όμορφα στον φούρνο.
Το μυστικό αυτού του φαγητού βρίσκεται στην ισορροπία των υλικών. Τα μανιτάρια σοτάρονται μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να βγάλουν όλο το άρωμά τους, ενώ το λευκό κρασί δίνει μια διακριτική οξύτητα που απογειώνει τη γεύση της σάλτσας. Η μπεσαμέλ, παρότι νηστίσιμη, γίνεται αφράτη και κρεμώδης, καλύπτοντας το φαγητό με μια στρώση που στο ψήσιμο παίρνει εκείνο το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα.
Όταν το ταψί βγει από τον φούρνο και αρχίσει να κρυώνει ελαφρά, τα αρώματα γίνονται ακόμη πιο έντονα. Είναι εκείνη η στιγμή που κόβεται το πρώτο κομμάτι και φαίνονται καθαρά οι στρώσεις των ζυμαρικών, της μανιταρένιας σάλτσας και της μπεσαμέλ. Ένα πιάτο που αποδεικνύει πως η νηστίσιμη κουζίνα μπορεί να είναι εξίσου απολαυστική και χορταστική.
Υλικά
- 1 κιλό μανιτάρια (πλευρώτους, πορτομπέλο ή λευκά) κομμένα σε κομμάτια
- 500 γρ. μακαρόνια χονδρά για παστίτσιο
- 280 γρ. χυμός ντομάτας
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
- λίγο φρέσκο πιπέρι
- λίγη κανέλα (προαιρετικά)
- λίγο μπαχάρι
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για την μπεσαμέλ
- 1½ φλιτζάνι αλεύρι
- 6½ φλιτζάνια νερό
- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα κρεμμύδια και ψιλοκόβοντάς τα πολύ καλά, ώστε να λιώσουν εύκολα κατά το μαγείρεμα. Σε μια κατσαρόλα τα σοτάρουμε με λίγο από το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το πιπέρι, το μπαχάρι και λίγη κανέλα αν θέλουμε να δώσουμε πιο πλούσιο άρωμα στη σάλτσα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λευκό κρασί και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Όταν τα μανιτάρια είναι έτοιμα, τα ενώνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για την νηστίσιμη μπεσαμέλ, βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με το ελαιόλαδο και το αλάτι. Όταν ζεσταθεί το μείγμα, προσθέτουμε το αλεύρι διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και σχετικά πηχτή κρέμα.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε τα μισά μακαρόνια στη βάση. Από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα με τα μανιτάρια και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος απλώνουμε τη μπεσαμέλ ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του φαγητού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι η επιφάνεια να πάρει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και να σχηματιστεί μια ελαφριά κρούστα.
Αφήνουμε το παστίτσιο να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το κόψουμε, ώστε να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις και να σερβιριστεί πιο εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου