Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026

Γαλλία: Κλοπή «μαμούθ» 9 εκατ. λίρες στο Μουσείο Ρενουάρ – Πώς ξέφυγαν οι ληστές

 


Δύο άγνωστοι εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Μουσείο Ρενουάρ στο Καν-σιρ-Μερ, κοντά στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας. Οι δράστες κατάφεραν να αφαιρέσουν τέσσερα σπάνια έργα τέχνης, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ, προτού τραπούν σε φυγή.

Πεντάλεπτη καταδίωξη κι ένας πίνακας στον δρόμο

Ο συναγερμός του μουσείου χτύπησε στις 05:48 το πρωί, με τις δυνάμεις της δημοτικής αστυνομίας να φτάνουν στο σημείο, μόλις πέντε λεπτά αργότερα. Οι διαρρήκτες εντοπίστηκαν αμέσως από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της πόλης και ακολούθησε καταδίωξη.


Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, οι δράστες άφησαν πίσω τους τον έναν από τους τέσσερις πίνακες, διαφεύγοντας τελικά με τους υπόλοιπους τρεις. «Το να επιτίθεσαι στο Μουσείο Ρενουάρ, είναι σαν να επιτίθεσαι στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του Καν-σιρ-Μερ», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Μπράιαν Μασόν.

Ποιοι αριστουργηματικοί πίνακες εκλάπησαν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα κλεμμένα έργα περιλαμβάνονται τα «Portrait of Madame Pichon» (1895), «Portrait of Madame Colonna Romano» (1910), «Coco Lisant» (1905) και «Jeune fille au puits» (1886). Το «Coco Lisant» είχε λεηλατηθεί από το ναζιστικό καθεστώς, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επιστράφηκε στη Γαλλία το 1994, ενώ δύο από τα υπόλοιπα έργα αποτελούσαν δάνειο από το Μουσείο Ορσέ του Παρισιού.


Το Μουσείο Ρενουάρ ιδρύθηκε το 1960, στην τελευταία κατοικία του διάσημου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Πιέρ-Ωγκύστ Ρενουάρ, ο οποίος έζησε εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μέχρι το 1919.

Έξαρση στις ληστείες μουσείων στην Ευρώπη

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επικίνδυνων χτυπημάτων σε πολιτιστικά ιδρύματα. Μόλις έναν χρόνο πριν, σημειώθηκε η πολύκροτη ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, από όπου είχαν κλαπεί κοσμήματα αξίας άνω των 88 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Europol, οι εξειδικευμένες συμμορίες αρχαιοκαπήλων αντικαθίστανται πλέον από ευκαιριακούς κακοποιούς, που στρατολογούνται μέσω social media, κάνοντας τις επιθέσεις σε μουσεία ολοένα και πιο βίαιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις