Έντονα επικριτικές ανακοινώσεις από τον Άρειο Πάγο, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά και από δικαστικές ενώσεις, εκδόθηκαν για τη δημόσια τοποθέτηση εν ενεργεία ανώτατου εισαγγελέα – του Βασίλη Φλωρίδη συγκεκριμένα – με αναφορές σε εκκρεμή υπόθεση που ο ίδιος χειρίστηκε, για την οποία αφήνει σαφείς αιχμές για ύπαρξη φαινομένων διαφθοράς σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο.
Οι εκπρόσωποι Τύπου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με ανακοίνωση τους επικρίνουν σφοδρά τη δημόσια τοποθέτηση του αντεισαγγελέα Βασίλη Φλωρίδη για εκκρεμή υπόθεση την οποία, μάλιστα ο ίδιος είχε χειριστεί αφήνοντας αιχμές κατά ανώτατων δικαστικών.
Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη έγινε με άρθρο του σε ιστοσελίδα της Καθημερινής, με τίτλο «Φλέβα Διαφθοράς».
Επίσης, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση των Δικαστών και η Ένωση των Εισαγγελέων, με ανακοινώσεις τους επέκριναν με δριμύτητα την τοποθέτηση, δημόσια, για εκκρεμή υπόθεση από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, που τυγχάνει να είναι αδελφός του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.
Οι έντονες επικρίσεις αφορούν στο γεγονός ότι δημόσια αναφέρεται σε εκκρεμή υπόθεση και στο ότι χωρίς στοιχεία αφήνει αιχμές κατά μελών Τμήματος του Αρείου Πάγου, που δεν έκανε δεκτή πρόταση του για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ήδη, το θέμα απασχολεί σοβαρότατα το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως και το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς αρμόδιος για την κίνηση ενδεχόμενης πειθαρχικής δίωξης κατά του εισαγγελέα Βασίλη Φλωρίδη, είναι μόνον ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση, λόγω και της στενότατης, συγγενικής σχέσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναθέσει την κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας στον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα, ενώ ενήμερη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες και η κυβέρνηση.
Πάντως, οι ανακοινώσεις, τόσο του Αρείου Πάγου όσο και των δικαστικών ενώσεων, είναι ενδεικτικές για το βαρύ κλίμα που επικρατεί σε όλα τα κλιμάκια της Δικαιοούνης, καθώς η δημόσια τοποθέτηση Φλωρίδη για εκκρεμή υπόθεση εκτιμάται ως πρωτοφανής.
Αναλυτικά αποσπάσματα ανακοινώσεων
Ο Άρειος Πάγος και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
«Με αφορμή πρόσφατη αρθρογραφία και δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπενθυμίζουν ότι οι εισαγγελικές προτάσεις δε δεσμεύουν τα αρμόδια Δικαστήρια και Δικαστικά Συμβούλια, αλλά αποτελούν εφαλτήριο για την αιτιολογημένη κρίση επί των εκάστοτε αναφυομένων νομικών και πραγματικών ζητημάτων, σύμφωνα πάντοτε με τις επιταγές του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, του οποίου η πρόταση δεν έγινε δεκτή και διαφωνεί με την κρίση του αρμόδιου δικαστικού οργάνου, δύναται να ασκήσει τα ένδικα μέσα, τα οποία του χορηγεί ο νόμος. Μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις άρθρων στον Τύπο για υποθέσεις, που χειρίστηκε ο ίδιος και στις οποίες δεν έγινε δεκτή η πρότασή του από τον αρμόδιο δικαστικό σχηματισμό.
Τέτοιες δημοσιεύσεις, που αφορούν εκκρεμή υπόθεση ενώπιον του Α΄ βαθμού δικαιοδοσίας και πρόκειται να εκδικασθεί άμεσα, οι οποίες περιέχουν μομφή και καταγγέλλουν αορίστως τους επιληφθέντες δικαστές ως διεφθαρμένους, εκφεύγουν των ορίων της οποιασδήποτε κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και βουλευμάτων και πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης.
Φωνές αμφισβήτησης της ορθότητας των δικαστικών κρίσεων θα πρέπει, προτού υψωθούν, να διαθέτουν την περίσκεψη της βαρύτητας των λεγομένων και της τήρησης των θεσμικών διαδικασιών, διαφορετικά συγκαταλέγονται στις θυμικές αντιδράσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα».
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι δικαστές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση γνωρίζαμε πως διαθέτουν υψηλό επιστημονικό επίπεδο. Απέδειξαν ότι διαθέτουν και ακλόνητο δικαστικό φρόνημα. Και αν για σας κ Εισαγγελέα είναι ”οι φλέβες της διαφθοράς”, για μας είναι η ψυχή του Δικαστικού Σώματος και η συλλογική μας περηφάνια. Στις φλέβες λοιπόν της κοινωνίας έχει διαχυθεί το δηλητήριο ενός ”θεσμικού” ολοκληρωτισμού, ο οποίος επιχειρεί να ισοπεδώσει ηθικά οποιαδήποτε διαφορετική αντίληψη, αποδίδοντας της εύκολα το στίγμα της διαφθοράς. Και όπως εύκολα πέρασε το δηλητήριο από ”μαχητικούς” δικηγόρους, έτσι εύκολα περνάει και από ”αδιάφθορους” εισαγγελικούς λειτουργούς. Στο δηλητήριο αυτό η κοινωνία αποκτά διαρκώς και μεγαλύτερη ανοσία, θεωρώντας μάλλον ηρωισμό τέτοιου είδους ”αντισυμβατικό” λόγο. Στους δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς που τους σκιάζει ο φόβος και η υποταγή, το σθένος και το ανεπηρέαστο φρόνημα μοιάζουν φωτεινά αστέρια».
Η Ένωση Εισαγγελέων υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα: «Η διαφορετική ερμηνεία του νόμου ή αξιολόγηση των αποδείξεων δεν μπορεί, αφ’ εαυτής, να μετατρέπεται σε μομφή κατά της εντιμότητας των δικαστικών λειτουργών.
Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, η ανεξαρτησία της δικαιοδοτικής κρίσης αποτελεί συνταγματική εγγύηση. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί εκφράζουν τη γνώμη τους αδέσμευτα, υπακούοντας στον νόμο και στη συνείδησή τους.
Συναφώς, η ΣτΕ 705/2026 αναδεικνύει την ανάγκη επαρκούς πραγματικής βάσης για σοβαρές αιτιάσεις, που πλήττουν την εντιμότητα και την ανεξαρτησία δικαστικού λειτουργού. Η ευθύνη τεκμηρίωσης και αυτοσυγκράτησης στον δημόσιο λόγο αποκτά ιδιαίτερη θεσμική βαρύτητα, όταν αυτός προέρχεται από εν ενεργεία ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό και αφορά υπόθεση την οποία ο ίδιος χειρίστηκε.
Η διαφάνεια και η λογοδοσία υπηρετούνται με στοιχεία και θεσμικές διαδικασίες, με σεβασμό στην ανεξάρτητη δικαιοδοτική κρίση.
Η προτροπή του Σαίξπηρ στον ”Άμλετ”, ”Άκουγε τους πάντες, αλλά μίλα με φειδώ”, υπενθυμίζει την αξία της περίσκεψης στον δημόσιο λόγο. Για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, η περίσκεψη αυτή αποτελεί ευθύνη ανάλογη του θεσμικού βάρους των λόγων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου