Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

"κολασμένες" σοκολατένιες δημιουργίες!

Το φθινόπωρο ήρθε για τα καλά και είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά το καλοκαίρι που φέρνει μαζί του μια τεμπέλικη, μαχμουρλίδικη διάθεση για ξεκούραση στο σπίτι,
ξάπλες στον καναπέ και απολαυστικά «μασουλήματα». Μοιραία, η σκέψη πάει στη λατρεμένη, εθιστική σοκολάτα. Ασπρη ή μαύρη, με λιγότερο ή περισσότερο κακάο, σκέτη, σε κέϊκ, κρέμες, μάφιν, τάρτες ή ακόμα και πίτσες, είναι ό,τι πιο γλυκό μπορεί να προσφέρει κανείς στην οικογένειά του γι αυτό το πρώτο φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο στο σπίτι.
Σας προτείνουμε οκτώ συνταγές, η μια καλύτερη από την άλλη, για να απολαύσετε την αγαπημένη σας σοκολάτα!

Τούρτα σοκολάτας με μπισκότα γεμιστά 

65eb99de7f31e7479a8853734ca0c7ac XL

Σοκολάτα παντού!

Μ’ αρέσει η σοκολάτα, μ’ αρέσουν οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί, μ’ αρέσουν τα γλυκά που δεν θέλουν φούρνους και ψηλές θερμοκρασίες. Όταν συνδυαστούν, προκύπτει η πιο εύκολη και δροσερή σοκολατένια τούρτα.

Η λογική της είναι απλούστατη: Αντί για κάποιο παντεσπάνι, η βάση της γίνεται από μπισκότα –γεμιστά για πιο σοκολατένια γεύση. Κι επειδή προσθέτω θερμίδες με τα μπισκότα, κόβω λίγες από την κρέμα, την οποία την φτιάχνω με γάλα αντί για κρέμα γάλακτος και χωρίς βούτυρο. Στην εκδοχή που προτείνω, στολίζω την τούρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα. Ταιριάζει όμως με όποιον άλλο ξηρό καρπό θέλετε ή με ξύσμα πορτοκαλιού ή ακόμη και απλώς με λίγο ακόμη τριμμένο μπισκότο.
Λεπτομέρεια: Μην σας ξενίζει το αλάτι στα υλικά, είναι λες και φτιάχτηκε για να ενώνεται με την σοκολάτα. Δοκιμάστε λίγη κρέμα σοκολάτας με μια-δυο νιφάδες αλατιού και θα με θυμηθείτε!

Υλικά

Για την βάση

20 γεμιστά μπισκότα σοκολάτας (είναι ενάμιση μεγάλο πακέτο περίπου)
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για την κρέμα

600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
400 ml γάλα
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές κονιάκ
Μισό κουταλάκι χοντρό αλάτι

Για καραμελωμένα αμύγδαλα

Μισό φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ολόκληρα αμύγδαλα

Εκτέλεση

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

Ετοιμάζω πρώτα τα αμύγδαλα. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, αδειάζω τη ζάχαρη και την ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Όταν λιώσει και αρχίσει να καραμελώνει, ρίχνω τα αμύγδαλα και με μια ξύλινη κουτάλα τα γυρνάω να καλυφθούν καλά. Αμέσως τα αδειάζω σε μια λαδόκολλα, τα απλώνω και τα αφήνω να κρυώσουν. Προσοχή! Η καραμέλα μπορεί να κάνει άσχημα εγκαύματα.

Για την βάση

Τρίβω στο μούλτι τα μπισκότα να γίνουν ψίχουλα και τα ανακατεύω καλά με το βούτυρο. Στρώνω το μείγμα σε ένα τσέρκι ή φόρμα που ανοίγει, το ισιώνω καλά – καλά και το αφήνω μια ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
Κι ενώ περιμένω να σφίξει η βάση, ετοιμάζω την σοκολάτα.

Για την κρέμα
Σε ένα μπολ κόβω την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και την περιχύνω με το μέλι, το κονιάκ και το αλάτι. Ζεσταίνω το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις αρχίσει να βράζει το κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω στην σοκολάτα. Ανακατεύω καλά μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Εδώ θέλει λίγη υπομονή και καλό ανακάτεμα να αρχίσει να κρυώνει η κρέμα. Την αφήνω να κρυώσει και να γίνει παχύρρευστη. Την αδειάζω στη φόρμα με τη βάση του μπισκότου και το αφήνω 2-3 ώρες στο ψυγείο να σφίξει. Όταν ξεφορμάρω την τούρτα, σπάω τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια και πασπαλίζω ολόκληρη την επιφάνεια.
Κέϊκ άσπρης σοκολάτας

DSC06808

Υλικά

250γρ βούτυρο αγελάδος τεμαχισμένο
180γρ λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
250γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
250γρ γιαούρτι παραδοσιακό με την πέτσα (την αφαιρούμε)
250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15γρ μπέικιν πάουντερ
1 κάψουλα βανίλια
2 αυγά μεσαίου μεγέθους κατά προτίμηση βιολογικά
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ.. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Λιώνουμε το βούτυρο, με τη λευκή σοκολάτα και τη ζάχαρη σε μπεν μαρί.
Αποσύρουμε τη σοκολάτα από το μπεν μαρί και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε λίγο λίγο το μείγμα αλευριού , μπέικιν και τη βανιλίνη.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με το πιρούνι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί, και το αδειάζουμε στη φόρμα.
Βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά, έως ότου το κέικ ροδίσει. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμο, Το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη.

Το σχόλιο της μαμάς:


Μοναδικό κέικ, τόσο στη γεύση όσο και στην διαδικασία παρασκευής του. Είναι ζουμερό, αρκετά γλυκό και αν το συνδυάσετε με μια σάλτσα και μια μπάλα παγωτό μπορεί να σταθεί άξια στη θέση του επιδόρπιου. Εγώ το έβαλα σε φόρμα διαμέτρου 22 εκατοστά και δεν χρησιμοποίησα μπεν μαρί , που συνήθως δεν με πολύ βολεύει, αλλά μια κατσαρολίτσα αντικολλητική, σε πολύ χαμηλή φωτιά και τραβώντας την συχνά από την εστία. Αν το ετοιμάσετε για τον απογευματινό σας καφέ με φιλές θα κερδίσει όλες τις εντυπώσεις!


Πίτσα με μερέντα 

c3698948bbef8e01b61b372d4a29088b XL

Υλικά
1 κουτί μερέντα
(προαιρετικά σάλτσα σοκολάτας ή καραμέλας - καραμελωμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα- μπανάνα -παγωτό)

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε μια κλασσική ζύμη για  πίτσα. Την ψήνουμε στο φούρνο και όταν την βγάζουμε την σκεπάζουμε με την μερέντα. Μπορούμε να βάλουμε σάλτσα σοκολάτας ή ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

Μάφινς τριπλής σοκολάτας

670539864e65359b2f613197e806fc23 XL

Υλικά

175γρ βούτυρο
175γρ ζάχαρη
3 αυγά
175γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. κακάο
4 κ.σ. γάλα
75γρ λευκή κουβερτούρα
75γρ κουβερτούρα
75γρ κουβερτούρα γάλακτος

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε βούτυρο, ζάχαρη και αφρατεύουμε. Ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το κάκαο. Κόβουμε τις σοκολάτες και τις ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι και το κακάο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε ξανά και γεμίζουμε τα φορμάκια με τη βοήθεια ενός κορνέ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 20-25’.

Το σχόλιο της μαμάς:

Υπέροχα, σούπερ σοκολατένια κεκάκια. Είναι η καλύτερη λύση για το σχολείο, το γραφείο ή το παιδικό πάρτι. Είναι πολύ απλά στην εκτέλεσή τους, σε ένα δεκάλεπτο θα τα έχετε έτοιμα. Εγώ δεν βάζω τις ποσότητες σε σοκολάτες που γράφει η συνταγή γιατί μου φαίνονται πολλές, βάζω λιγότερο και από τις τρεις. Το ψήσιμο είναι ακριβώς. Δοκιμάστε τα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις