Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

OTAN η OYKPANIA του Ζελένσκι «εξαφάνισε» με νόμο την ελληνική μειονότητα – Τα συμφέροντά της με την TOYPKIA


 Τον Ιούλιο του 2021 με μια απόφαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις η Ουκρανία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έπαψε να αναγνωρίζει, μετά από πολλούς αιώνες παρουσίας της εκεί, την ελληνική μειονότητα στη χώρα.

Στην ίδια ακριβώς κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση Ζελένσκι και για τη ρωσική μειονότητα, μη αναγνωρίζοντάς την πλέον ως γηγενή, κάτι που αντίθετα, έκανε για τους τουρκογενείς Τατάρους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μειονότητα της Ρωσίας αριθμεί εκατομμύρια πολιτών στην Ουκρανία, ενώ πολλές χιλιάδες είναι και οι Ελληνες που κατοικούν στην περιοχή. Μαζί με τους Ελληνες και τους Ρώσους της Ουκρανίας, είχε κάνει το ίδιο και με τους Ούγγρους και τους Λευκορώσους.

Γιατί τέτοια ευαισθησία με τους τουρκογενείς;

Οι προθέσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την αναγνώριση μόνο των τουρκογενών Τατάρων έκαναν από τότε ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία εδώ και καιρό έχει μετατραπεί σε σημαντικό σύμμαχο της Τουρκίας, μετά και τις συμφωνίες για αμυντική συνεργασία.

Τον Ιανουάριο του 2021 η Ουκρανία, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία προχώρησαν σε άτυπη συμμαχία. «Το Λονδίνο ανέκαθεν υποστήριζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζει την ενοποίηση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Οι επίσημες συναντήσεις στα υψηλότερα επίπεδα εκπροσώπων των δύο χωρών δεν σπανίζουν. Τον Οκτώβριο του 2020, ο ηγέτης της Ουκρανίας Βόλντυμιρ Ζελένσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών.

Παρά τις προσπάθειες απόκρυψης της επίσημης συνάντησης, έγινε ευρέως γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας πραγματοποίησε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της βρετανικής στρατιωτικής υπηρεσία πληροφοριών MI6 R. Moore, γνωστός για την εκστρατεία του στην καταπολέμηση της ρωσικής απειλής. Το κύριο θέμα των συνομιλιών παρέμεινε μυστικό, αλλά είναι προφανές ότι σχετίζεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας.

Η Βρετανία και η Ουκρανία υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, σύμφωνα με το οποίο το Κίεβο έλαβε δάνειο 1,25 δισεκατομμυρίων λιρών για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της υλοποίησης κοινών έργων στον αμυντικό τομέα.

Αυτά τα χρήματα θα στοχεύουν κυρίως στην κατασκευή του ουκρανικού στόλου και τα βρετανικά ναυπηγεία θα λάβουν σημαντικά οφέλη από αυτό. Ωστόσο, η πρόσφατη επίσκεψη του Zelenskiy στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγαλύτερη πολιτική παρά οικονομική σημασία, καθώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν συνάφθηκαν συμφωνίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών», ανέφερε η ανακοίνωση.

Τα τουρκικά drones βοήθησαν τους Ουκρανούς

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι πρόσφατα Τουρκία και Ουκρανία ανακοίνωσαν νέα συμφωνία για την προμήθεια drone. Ο επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της τουρκικής  εταιρίας παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, είναι επίσης και γαμπρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του δοκίμασε επιτυχώς ένα νέο μαχητικό drone.

Η Τουρκία έχει πουλήσει περισσότερα από 20 από αυτά στο Κίεβο κατά τη διάρκεια δύο ετών. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των TB2 στο ουκρανικό οπλοστάσιο θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Ο υποστράτηγος Μίκολα Όλεσιουκ, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, είχε επιβεβαιώσει σε μια ανάρτησή του στο Facebook ότι χρησιμοποίησαν «ζωογόνα» drones TB2.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Βασίλ Μποντνάρ, δήλωσε επίσης ότι τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar ήταν πολύ αποτελεσματικά στη μάχη της χώρας ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, παρ’ ότι η Τουρκία πασχίζει με νύχια και με δόντια να υποβαθμίσει τον ρόλο και τη χρησιμότητα των εν λόγω drone για να ισορροπήσει με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η απορία πολλών πάντως είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών έσπευσαν όχι απλά να στηρίξουν απόλυτα την κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά και να στείλουν στρατιωτική βοήθεια.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις