Την άποψη ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας επιτρέπει αποκλίσεις από την πολιτική των περικοπών σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, που έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος της
διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, εκφράζει ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχεται ότι στην ΕΕ τα βάρη της προσφυγικής κρίσης κατανέμονται εξαιρετικά άνισα, καθώς ορισμένες χώρες προωθούν τους πρόσφυγες και άλλες τους υποδέχονται. «Οι χώρες αυτές τελούν υπό μεγάλη κοινωνική και οικονομική πίεση και αναμένουν βοήθεια από τις άλλες χώρες της ΕΕ» σημειώνει και εξηγεί: «Η ΕΕ χρειάζεται χρήματα για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, για τα κέντρα υποδοχής και πρώτης καταγραφής στην Ελλάδα, για την υποστήριξη των εστιών κρίσης στην Εγγύς Ανατολή και την Αφρική αλλά και για τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία».
Τονίζει δε ότι εάν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, τότε αυτό θα αναλάβει μια μικρότερη ομάδα κρατών, κάτι που δεν το εύχεται, καθώς όπως λέει, θα υπάρξουν αρνητικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για όλους.
«Θα ήταν προτιμότερο και οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Εάν η ΕΕ συνολικά δεν καταφέρει να επενδύσει στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και στην Τουρκία και σε μια αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, τότε θα πρέπει να συνεργαστούμε στη βάση ενός μικρότερου κύκλου χωρών. Τότε θα έρθει το μίνι-Σένγκεν, που αναμφίβολα δεν είναι η καλύτερη λύση», δηλώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας την έντονη ανησυχία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου