Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Μειώνεται στα 200 - 300 ευρώ το όριο πληρωμών με μετρητά από 500 ευρώ που είναι σήμερα

Υπερβολική στο παρόν στάδιο θεωρούν στην ΥΠΟΙΚ την πρόταση των τραπεζών για πληρωμές με κάρτα, δαπάνες άνω των 100 ευρώ

ειώνει περαιτέρω και δραστικά το όριο πληρωμών με πλαστικές χρήσεις, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται η θέσπιση ενός ελάχιστου υποχρεωτικού ορίου πληρωμών που θα δέχεται οι επαγγελματίες.

Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, αλλά και να περιοριστεί στα κανονικά επίπεδα, η κυκλοφορία χρημάτων εκτός του τραπεζικού συστήματος.
Η χθεσινή πρόταση του προέδρου της Ένωσης Τραπεζιτών, Νίκου Καραμούζη, από την Θεσσαλονίκη για μείωση του ορίου πληρωμών με μετρητά στο επίπεδο των 100 ευρώ και υποχρεωτικά με τη χρήση πλαστικών χρημάτων για πωλήσεις υψηλότερης αξίας, δεν ήταν μόνο τυχαία.
Στο θέμα της μείωσης του ορίου με μετρητά, που εξετάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, είχε αναφερθεί το Σιν  αποκαλύπτοντας ότι το όριο που συζητήθηκε ήταν το ποσό των 300 ευρώ . 
Οι νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο μπορεί να φτάσει τα 200 ευρώ, ενώ δύσκολα θα πέσει στα 100 ευρώ, που προτείνουν οι τραπεζίτες, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Ωστόσο, η μείωση του ορίου πληρωμών με μετρητά είναι πολύ πιθανό να γίνει πολύ άμεσα ώστε το μέτρο να φτάσει το καλοκαίρι και όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπου η φοροδιαφυγή φθείρεται.
Ισχυρή ώθηση για την άμεση υλοποίηση του μέτρου δίνει και διαπιστώνει ότι από τους 650.000 επαγγελματίεςπου είναι υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν POS, περισσότεροι από 200.000 (το 30%) δεν χρησιμοποιούν αυτές .
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και για την επέκταση του «πλαστικού χρήματος» σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ σχεδιάζουν τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
  1. Η μείωση του ορίου υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για πωλήσεις άνω των 200 ή 300 ευρώ αντί των 500 ευρώ που είναι το ισχύον όριο.
  2. Η λήψη μετρητών αντί για κάρτα για συναλλαγές άνω του ορίου (σήμερα είναι 500 ευρώ), εντοπίζεται εύκολα από τους επαγγελματίες, αν και πολλοί «σπάνε» την πληρωμή σε μικρότερες ποσότητες ή κάνουν μειώσεις στους πελάτες. Όταν το όριο καταλήγει ακόμα περισσότερο, τότε κλείνουν περισσότερο οι δίοδοι διαφυγής.
  3. Την υποχρεωτική κάλυψη με πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών ενός ελάχιστου ποσοστού του κύκλου που παρουσιάζουν, π.χ. το 40% ή το 60%.
  4. Η ένταξη των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που παρουσιάζουν μηδενικές ή πολύ χαμηλές πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, σε δείγμα φορολογικού ελέγχου. Η αρχή θα γίνει φέτος όταν με την εκκαθάριση των εντύπων Ε3 θα εντοπιστούν εύκολα οι επαγγελματίες που είχαν στα παραρτήματα και αχρησιμοποίησε τα POS.
Στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, που θα εξασφαλίσουν αποτελεσματικότερη έλεγχο της διακίνησης του χρήματος και αντίστοιχα τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ το μέτρο θα υποχρεωθεί να ενταχθεί στο τραπεζικό σύστημα, χρήματα τα οποία σήμερα παραμένουν στα ... χρέη.
Στο τέλος Δεκεμβρίου, το νόμισμα σε κυκλοφορία ανήλθε σε 31,1 δισ. ευρώ, ποσό που είναι τριπλάσιο από εκείνο που θα έπρεπε να είναι υπό κανονικές συνθήκες. Στην προκείμενη περίοδο, όταν τα ηλεκτρονικά έσοδα δεν είχαν αναπτυχθεί τόσο πολύ, το ποσό των μετρητών που έμεινε εκτός τραπεζικού συστήματος ανήλθε σε 6% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με βάση τον κανόνα αυτό, σήμερα θα έπρεπε να είναι στα στρώματα ένα ποσό της τάξεως των 10-12 δισ. ευρώ, αλλά είναι το τριπλάσιο.
Οι υποστηρικτές του μέτρου θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στις συναλλαγές των πολιτών, καθώς το όριο των αγορών (300 ευρώ) θα παραμείνει μεγάλο. Επίσης, οι πολίτες έχουν κάρτες πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές κ.λπ.), ενώ όλοι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί πληρώνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και οι πολίτες είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη χρήση καρτών.



Δηλαδή το "πλαστικό χρήμα" είναι ευρέως διαδεδομένο και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι απαραίτητες οι πληρωμές με μετρητά, συναλλαγές, με σχετικά μεγάλες ποσότητες. Εξάλλου, από τον Ιούνιο του 2017 και όλοι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών, επομένως το ηλεκτρονικό χρήμα είναι ευρέως διαδεδομένο και δεν εμποδίζεται κανείς να πληρώνει με κάρτες.

Να πληρώσετε τις προμήθειες στο Δημόσιο!

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης από το βήμα της 43ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, πρότεινε την υποχρεωτική χρήση χρεωτικών καρτών σε όλες τις συναλλαγές αξίας άνω των 100 ευρώ, χωρίς χρεώσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών αλλά επιβάρυνση των συναλλαγών να την επιβαρύνει το Δημόσιο!
Η πρόταση για το δεύτερο σκέλος της, δεν ακούστηκε ευχάριστα στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν θέλει να επιβαρύνει το κρατικό προϋπολογισμό με την επιχορήγηση τραπεζών και επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις