Πράσινη φάβα γίνεται από τους αποξηραμένους και ξεφλουδισμένους σπόρους αρακά. Υπάρχει και η φάβα ρεβυθιού
(ανοιχτο-κίτρινη), η φάβα από κουκιά (γκριζο-κίτρινη) και η φάβα από λαθούρι (ένα είδος κουκιού που δίνει έντονη κίτρινη φάβα, με ακανόνιστο και μικρότερο σχήμα από τις προηγούμενες, με πιο ξακουστή αυτή της Σαντορίνης).
Τα κουκιά και η φάβα είναι τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν κυάμωση, μια οξεία αιμολυτική αναιμία που προκαλείται μόνο σε ανθρώπους που τους λείπει το ένζυμο G6PD. Το ποσοστό είναι σχετικά μικρό και πλέον στα νεογένητα γίνεται εξέταση που πιστοποιεί τέτοια έλλειψη. Επίσης, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από την κατανάλωση ωμού κουκιού ή την εισπνοή της γύρης του. Όταν είναι καλά πλυμμένη και μαγειρεμένη η φάβα, δεν θεωρείται επικίνδυνη. Παρόλα αυτά, αν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα και αισθανθούμε αδιαθεσία, ζαλάδα κλπ ίσως χρειαστεί να πάμε στο νοσοκομείο.
Έχοντας στο μυαλό μας αυτή την εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, μπορούμε να απολαύσουμε άφοβα πλέον ένα από τα πιο νόστιμα, εύπεπτα και θρεπτικά ορεκτικά οσπρίων. Σε μια χορτοφαγική διατροφή μπορώ να κάνω έναν από τους εξής συνδυασμούς προκειμένου να λαμβάνω όλα τα απαραίτητα αμινοξέα: σαν κυρίως γεύμα είναι ιδανικό να συνδυάζεται με δημητριακά (π.χ. καστανό ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, κεχρί, αμάρανθο, κινόα), ενώ σαν ορεκτικό με ξηρούς καρπούς (π.χ. καβουρδισμένο ηλιόσπορο, κουκουναρόσπορο, αμύγδαλο, καρύδια, φυστίκι αιγίνης) ή/και ψωμάκι με προζύμι.
Παρασκευή:
Ξεπλένω πολύ καλά την πράσινη φάβα 500γρ, μέχρι να βγαίνει καθαρό το νερό. Την τοποθετώ σε 2,5 με 3 φορές τον όγκο της σε νερό και φέρνω σε βρασμό. Για 10 λεπτά βράζω και την ξαφρίζω. Στη συνέχεια και αφού σιγουρευτώ ότι είναι καθαρό το νερό, χαμηλώνω τη φωτιά προσθέτω 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο αλάτι, πιπέρι, λίγο φρέσκο δυόσμο και 2-3 δαφνόφυλα. Σκεπάζω και σιγοβράζω άλλα 40-45 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς και προσέχοντας μην κολλήσει. Αν χρειαστεί συμπληρώνω με λίγο χλιαρό νερό. Όταν έχει γίνει ένας απαλός πουρές είναι έτοιμη. Κατεβάζω από τη φωτιά, αφήνω να κρυώσει και αν θέλω να γίνει τελείως βελούδινη πολτοποιώ με το ραβδομπλέντρερ, αφού αφαιρέσω τα δαφνόφυλλα (εγώ προτιμώ να έχει και λίγα κομματάκια φάβας). Προσθέτω λίγο ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύω.
Κόβω 1-2 κρεμμύδια σε μπαστούνια και τα σοτάρω σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Όταν θα ροδίσουν προσθέτω λίγη ζάχαρη καρύδας και συνεχίζω μέχρι να καραμελώσουν. Στο τέλος σβήνω με λίγη σος σόγιου και κατεβάζω από τη φωτιά.
Καβουρδίζω λίγο ηλιόσπορο και σερβίρω τη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι, ηλιόσπορο, καπαρόκουμπα σε άλμη, ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Πραγματικά από τα πιο νόστιμα ορεκτικά!
Διατροφικά σχόλια:
Στο παρακάτω πιάτο έχω συνδυάσει τη φάβα με σταρένιο ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης, μανιτάρια πλευρώτους, tofu ντομάτα-βασιλικό και ηλιόσπορους. Το ψωμί και τα μανιτάρια μας παρέχουν ένα ποσοστό μεθειονίνης, ένα από τα 9 απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση προτεϊνών στο σώμα μας, το οποίο απουσιάζει από τα όσπρια, βρίσκεται όμως στα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και τα μανιτάρια. Το tofu περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου. Ενώ το προζυμένιο ψωμί και το tofu, ως προϊόντα ζύμωσης βοηθούν στην πέψη.
Πράσινη φάβα γίνεται από τους αποξηραμένους και ξεφλουδισμένους σπόρους αρακά. Υπάρχει και η φάβα ρεβυθιού (ανοιχτο-κίτρινη), η φάβα από κουκιά (γκριζο-κίτρινη) και η φάβα από λαθούρι (ένα είδος κουκιού που δίνει έντονη κίτρινη φάβα, με ακανόνιστο και μικρότερο σχήμα από τις προηγούμενες, με πιο ξακουστή αυτή της Σαντορίνης).
Τα κουκιά και η φάβα είναι τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν κυάμωση, μια οξεία αιμολυτική αναιμία που προκαλείται μόνο σε ανθρώπους που τους λείπει το ένζυμο G6PD. Το ποσοστό είναι σχετικά μικρό και πλέον στα νεογένητα γίνεται εξέταση που πιστοποιεί τέτοια έλλειψη. Επίσης, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από την κατανάλωση ωμού κουκιού ή την εισπνοή της γύρης του. Όταν είναι καλά πλυμμένη και μαγειρεμένη η φάβα, δεν θεωρείται επικίνδυνη. Παρόλα αυτά, αν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα και αισθανθούμε αδιαθεσία, ζαλάδα κλπ ίσως χρειαστεί να πάμε στο νοσοκομείο.
Έχοντας στο μυαλό μας αυτή την εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, μπορούμε να απολαύσουμε άφοβα πλέον ένα από τα πιο νόστιμα, εύπεπτα και θρεπτικά ορεκτικά οσπρίων. Σε μια χορτοφαγική διατροφή μπορώ να κάνω έναν από τους εξής συνδυασμούς προκειμένου να λαμβάνω όλα τα απαραίτητα αμινοξέα: σαν κυρίως γεύμα είναι ιδανικό να συνδυάζεται με δημητριακά (π.χ. καστανό ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, κεχρί, αμάρανθο, κινόα), ενώ σαν ορεκτικό με ξηρούς καρπούς (π.χ. καβουρδισμένο ηλιόσπορο, κουκουναρόσπορο, αμύγδαλο, καρύδια, φυστίκι αιγίνης) ή/και ψωμάκι με προζύμι.
Παρασκευή:
Ξεπλένω πολύ καλά την πράσινη φάβα 500γρ, μέχρι να βγαίνει καθαρό το νερό. Την τοποθετώ σε 2,5 με 3 φορές τον όγκο της σε νερό και φέρνω σε βρασμό. Για 10 λεπτά βράζω και την ξαφρίζω. Στη συνέχεια και αφού σιγουρευτώ ότι είναι καθαρό το νερό, χαμηλώνω τη φωτιά προσθέτω 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο αλάτι, πιπέρι, λίγο φρέσκο δυόσμο και 2-3 δαφνόφυλα. Σκεπάζω και σιγοβράζω άλλα 40-45 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς και προσέχοντας μην κολλήσει. Αν χρειαστεί συμπληρώνω με λίγο χλιαρό νερό. Όταν έχει γίνει ένας απαλός πουρές είναι έτοιμη. Κατεβάζω από τη φωτιά, αφήνω να κρυώσει και αν θέλω να γίνει τελείως βελούδινη πολτοποιώ με το ραβδομπλέντρερ, αφού αφαιρέσω τα δαφνόφυλλα (εγώ προτιμώ να έχει και λίγα κομματάκια φάβας). Προσθέτω λίγο ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύω.
Κόβω 1-2 κρεμμύδια σε μπαστούνια και τα σοτάρω σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Όταν θα ροδίσουν προσθέτω λίγη ζάχαρη καρύδας και συνεχίζω μέχρι να καραμελώσουν. Στο τέλος σβήνω με λίγη σος σόγιου και κατεβάζω από τη φωτιά.
Καβουρδίζω λίγο ηλιόσπορο και σερβίρω τη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι, ηλιόσπορο, καπαρόκουμπα σε άλμη, ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Πραγματικά από τα πιο νόστιμα ορεκτικά!
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Διατροφικά σχόλια:Στο παρακάτω πιάτο έχω συνδυάσει τη φάβα με σταρένιο ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης, μανιτάρια πλευρώτους, tofu ντομάτα-βασιλικό και ηλιόσπορους. Το ψωμί και τα μανιτάρια μας παρέχουν ένα ποσοστό μεθειονίνης, ένα από τα 9 απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση προτεϊνών στο σώμα μας, το οποίο απουσιάζει από τα όσπρια, βρίσκεται όμως στα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και τα μανιτάρια. Το tofu περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου. Ενώ το προζυμένιο ψωμί και το tofu, ως προϊόντα ζύμωσης βοηθούν στην πέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου