Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Υπάρχει λόγος που η Κίνα αφέθηκε να ελέγχει την τεχνολογία σπανίων γαιών;

Οι σύγχρονοι «πόλεμοι» δεν πραγματοποιούνται πλέον, ούτε κερδίζονται, με όπλα στα ματωμένα πεδία των μαχών. Οι σύγχρονοι «πόλεμοι» κερδίζονται σε διαφορετικά επίπεδα.
Επίπεδα τα οποία άλλοι τα παρουσιάζουν ως «δύναμη» ή πιο διπλωματικά: «ισχύς».
Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
Πολυτεχνείου Κρήτης
Έτσι υπάρχει η οικονομική ισχύς, η ενεργειακή ισχύς, η ήπια και σκληρή ισχύς (Hard/Soft Power), και η τεχνολογική ισχύς. Ίσως υπάρχουν και άλλες μορφές ισχύος τις οποίες ο αρθρογράφος αγνοεί. Το θέμα ωστόσο του παρόντος άρθρου είναι η τεχνολογική ισχύς.
Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ και η «Δύση» γενικότερα, έχουν παραδώσει με τη θέλησή τους(;) και εν γνώσει τους(;) τα ηνία της τεχνολογίας των σπάνιων γαιών στην Κίνα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Εάν η χρήση των σπάνιων γαιών επικεντρωνόταν μόνο στις εμπορικές εφαρμογές τότε θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό.
Όταν όμως οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες υπερσύγχρονα στρατιωτικά οπλικά συστήματα (μαγνητικό όπλο, drones, πυραυλικά συστήματα κ.λπ.), τότε το πράγμα αλλάζει. Τότε, η υπεροχή της τεχνολογικής ισχύος στον τομέα των σπάνιων γαιών επηρεάζει συνολικά το αποτέλεσμα του «σύγχρονου» πολέμου.
Τα «δυτικά» Μέσα Ενημέρωσης σπάνια αναφέρουν αυτές τις εξελίξεις καθώς τις αγνοούν ή τις υποβαθμίζουν. Η πιθανή χειραγώγηση ορισμένων «Δυτικών» μέσων ενημέρωσης και πολιτικών προσώπων από το βαθύ κινεζικό κράτος ίσως παίζει και αυτή τον ρόλο της… ποιος ξέρει;
Η ηγετική θέση της Κίνας στην τεχνολογική ισχύ των σπάνιων γαιών μπορεί να αποτυπωθεί σε δύο εικόνες/δείκτες. Άλλωστε, ένα κινεζικό ρητό λέει, μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Οι δύο παρακάτω εικόνες λοιπόν ισούνται με δύο χιλιάδες λέξεις.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις