Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Οι Γάλλοι «Ρομπέν των Δασών» που κόβουν το ρεύμα σε συνεργάτες της κυβέρνησης Μακρόν

Το τελευταίο διάστημα στη Γαλλία, εργαζόμενοι ηλεκτρισμού του συνδικάτου CGT-Énergie έχουν γίνει γνωστοί ως οι «Ρομπέν των Δασών»: κόβουν την παροχή ρεύματος σε επιχειρήσεις,
αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια, ενώ επανασυνδέουν το ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις τιμές ρεύματος.

Το τελευταίο τους «χτύπημα» ήταν η διακοπή ηλεκτροδότησης στις 20 Ιανουαρίου στα γραφεία του συνδικάτου CFDT, της παλαιότερης και πιο συμβιβαστικής συνδικαλιστικής ένωσης στη Γαλλία.

Από την αρχή των απεργιών διαρκείας ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Μακρόν, το CFDT αρνήθηκε να κηρύξει απεργία, βρισκόταν στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ ο πρόεδρός του Λοράν Μπερζέρ έχει στηρίξει δημόσια τη μεταρρύθμιση, ακόμα και τα τμήματά της που θίγουν τα δικαιώματα εργαζομένων που ανήκουν στο συνδικάτο CFDT.

Απεργοί υπό την καθοδήγηση άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων κατέλαβαν τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου την κεντρική αίθουσα των γραφείων του CFDT, και έπειτα το ρεύμα στα γραφεία κόπηκε.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της CGT-Énergie επιβεβαίωσαν και ανέλαβαν την ευθύνη για την διακοπή ηλεκτροδότησης. Το κείμενο έχει τον τίτλο «Κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης: Οι Ρομπεν των Δασών στερούν τον ηλεκτρισμό από τον Μπερζέρ», και συνεχίζει: «Ο Μπερζέρ διαπραγματεύεται τους όρους και τις μορφές των μελλοντικών μας αλυσίδων και αυτών των παιδιών μας, χωρίς να έχει συμμετάσχει στην απεργία διαρκείας ενάντια στη μεταρρύθμιση. Σήμερα το πρωί, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, κόπηκε η ηλεκτροδότηση στα κεντρικά ομοσπονδιακά γραφεία της CFDT στο Παρίσι, και ήταν ο ταξικός δοσιλογισμός που έπεσε στο σκοτάδι.»

Η ανακοίνωση τελειώνει με μια ξεκάθαρη δήλωση: «Εμείς δουλεύουμε, εμείς παράγουμε, εμείς αποφασίζουμε. Αντίσταση.»

Την ίδια ώρα που ο Μπερζέρ καθόταν στο σκοτεινό του γραφείο, οι απεργοί έκαναν δύσκολη και τη ζωή του Μακρόν, εμποδίζοντάς τον να επισκεφτεί εργοστάσιο στη Δουνκέρκη.

Η απόφαση των Ρομπέν των Δασών έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον γενικό γραμματέα του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτίνεζ. Ο Μαρτίνεζ έχει στηρίξει την απεργία διαρκείας, αλλά σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τη διακοπή ηλεκτροδότησης στο συνδικάτο CFDT, ανακοίνωση που απορρίφθηκε από πολλούς τομείς του CGT. Οι τομείς των συνδικάτων στη Γαλλία δείχνουν έτσι σημάδια ριζοσπαστικοποίησης, καθώς πλέον επιλέγουν να δράσουν χωρίς τις εντολές και την έγκριση της συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Πηγή: Left Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις