Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Ελληνικός Χρυσός και περιβάλλον: Τι συμβαίνει στα μεταλλεία της Χαλκιδικής

Δείτε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός μέσω Virtual Tour στα μεταλλεία Ολυμπιάδας, Μαύρων Πετρών και στο Έργο Σκουριών

Μελέτες και πρακτικές που συμβάλλουν στη βιώσιμη αξιοποίηση της γης, χωρίς να επιβαρύνουν περεταίρω το περιβάλλον, εφαρμόζει η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold που αναπτύσσει και λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Βορειανατολική Χαλκιδική, απασχολώντας περισσότερους από 1.600 εργαζόμενους.

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή κρούει στην ανθρωπότητα τον κώδωνα του κινδύνου και η ΕΕ αναπτύσσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού συνεχίζει το έργο της με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες και Σκουριές, παρακολουθώντας και καταγράφοντας διαρκώς την ποιότητα του αέρα, του εδάφους, των υδάτων, του θορύβου, της σεισμικότητας και του οικοσυστήματος. Η περιβαλλοντική παρακολούθηση γίνεται μέσω ενός δικτύου 400 σημείων, που έχουν εγκατασταθεί στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και τη γύρω περιοχή, με τις μετρήσεις να αναρτώνται άμεσα σε ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο. Το Πρόγραμμα μετρά 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, την επίδοση των λειτουργιών της εταιρίας σε 12 περιβαλλοντικές παραμέτρους εντός και εκτός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της ΒΑ Χαλκιδικής με το κατά δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Άλλωστε όπως διαμηνύει και η εταιρεία, η υπευθυνότητα στην περιβαλλοντική διαχείριση και η προσήλωση στην Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελούν μονόδρομο, ώστε να υπάρξει η οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα τον 21ο αιώνα.
Υδροσπορα
Σε αυτό το πλαίσιο, λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε, μετά το τέλος κάθε εργασίας, το έδαφος να επανέρχεται στην πρότερή του κατάσταση, με απώτερο στόχο το φυσικό τοπίο να παραδοθεί άρτιο στην τοπική κοινωνία όταν η μεταλλευτική αξιοποίηση ολοκληρωθεί. Έτσι, η Ελληνικός Χρυσός έχει διαμορφώσει ένα φυτώριο έκτασης 150.000 τ.μ. σε μία περιοχή που στο παρελθόν αποτελούσε χώρο απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων. Εκεί καλλιεργεί περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης. Στην Ολυμπιάδα, έχουν ήδη απομακρυνθεί πάνω από 3 εκατ. τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, ενώ ολοκληρώνεται η πλήρης εξυγίανση έκτασης 300.000 τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
Το μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός για μια αειφόρο ανάπτυξη, ειδικά όταν η παγκόσμια ανησυχία για την εξάντληση των φυσικών πόρων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μεγαλώνει. Η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, βασισμένες στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, όπως:
-Ξηρή απόθεση για ασφαλέστερη και περιβαλλοντικά φιλική αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, με σημαντική εξοικονόμηση νερού και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 40%. Η προηγμένη αυτή μέθοδος επιτρέπει το ασφαλές «σφράγισμα» των καταλοίπων μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, και την φύτευση βλάστησης, επιτυγχάνοντας ολοκληρωμένη αποκατάσταση της γης και αρμονική ενσωμάτωση με το περιβάλλον φυσικό τοπίο.
-Λιθογόμωση:  η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των στερεών καταλοίπων της παραγωγικής διαδικασίας στο ίδιο το μεταλλείο 
-Προηγμένα συστήματα διαχείρισης υδάτων με επαναχρησιμοποίηση των νερών στην παραγωγική διαδικασία και σε άλλες χρήσεις όπως νερό ποτίσματος στο φυτώριο ή υδροσπορά στα έργα αποκατάστασης
-Συγκομιδή και κομποστοποίηση των πράσινων και κηπευτικών αποβλήτων του Δήμου Αριστοτέλη για την επαναχρησιμοποίησή τους ως εδαφοβελτιωτικά υλικά
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις