Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Τριήμερο πρέσινγκ προσγείωσε το Χρηματιστήριο στις 640 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
Ούτε σήμερα κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να σπάσει το πτωτικό σπιράλ στο οποίο βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα, καθώς το
κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει εύθραυστο λόγω της νέας έξαρσης του κορονοϊού, επηρεάζοντας αρνητικά τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου σε μια περιφερειακή αγορά, όπως είναι η ελληνική.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,33% στις 641,95 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 641,95 μονάδων (-1,33%) και 657,72 μονάδες (+1,09%). Ο τζίρος ανήλθε στα 40,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 5,2 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,32%, στις 1.548,59 μονάδες, ενώ στο -1,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 849,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,10% στις 362,22 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,9%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,28%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 7,3%.
Η έλλειψη σημαντικών εγχώριων νέων αύξησε τον βαθμό συσχέτισης με τις ξένες αγορές οι οποίες παρά την αυξητική πορεία των κρουσμάτων Covid- 19 κράτησαν την επαφή τους με τα πρόσφατα υψηλά, διαπιστώνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Από την άλλη πλευρά η ρηχή εικόνα της ελληνικής αγοράς επέτεινε την πίεση κατά περίπτωση και έτσι χωρίς ιδιαίτερη πίεση ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στο σημείο εκκίνησης των αρχών του μήνα.
Η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των κυριότερων αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου ήταν ένα ακόμα στοιχείο που στέρησε από την εγχώρια αγορά τη δυνατότητα αυτονόμησης από το εξωτερικό και της εμφάνισης επιλεκτικού ενδιαφέροντος.
Η καλή πορεία ωστόσο που εμφανίζει η ελληνική αγορά μετά τον Μάρτιο άνοιξε την όρεξη για νέες εκδόσεις οι οποίες θα απαιτήσουν ρευστότητα που μοιραία θα περάσει και μέσα από την αγορά. Ξεκινώντας από τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώνονται σε λίγες εβδομάδες (Trastor 72,6 εκατ. ευρώ και Pasal 7,5 εκατ. ευρώ) ο Ιούλιος προβλέπεται ιδιαίτερα έντονος καθώς εκτός από τη Δημόσια Προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (500 εκατ. ευρώ) που  βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται το ομόλογο της Lamda (350 εκατ. ευρώ) και με μεγάλες πιθανότητες η αναχρηματοδότηση του ευρώ-ομολόγου (λήξεως 2021) της Τιτάν (300 εκατ. ευρώ).
Στον χορό της άντλησης κεφαλαίων δεν αποκλείεται να υπάρξει και μετάταξη εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά που όπως και να έχει θα δεσμεύσει κεφάλαια για κάποιο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λήξεις ή εξαγορές εταιρικού ομολόγων που ενδεχομένως να κινηθούν προς την κάλυψη των νέων εκδόσεων, όλη αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να μην επηρεάσει τη ροή χρήματος προς την υποκείμενη αγορά, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρείται στην εγχώρια αγορά κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Τεχνικά, η διαγραμματική εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα καθώς ο Γενικός Δείκτης έμεινε εντός του εύρους συσσώρευσης μεταξύ 630 και 680 μονάδων. Θεωρητικά η ζώνη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η "ζώνη της αδιαφορίας" αφού δεν παράγει κάποιο αποφασιστικό σήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα της τάσης προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με αυτή την άποψη είναι και οι ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς στο μέσον της ουδετερότητας. Τα τεχνικά δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικότερα χαμηλότερα από τις 630 μονάδες ή υψηλότερα από τις 680 σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείται μετά τις 27 Μαΐου.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι σε αυτή την ισορροπία έχει συμβάλει και η περίοδος της αποκοπής μερισμάτων, η οποία έχει στερήσει και πιθανότατα θα συνεχίσει να στερεί μονάδες από τον Γενικό Δείκτη έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Επομένως το σενάριο πλάγιας κίνησης για τις επόμενες πέντε συνεδριάσεις παραμένει ως το επικρατέστερο με το στρες να μεταφέρεται πλέον στους αγοραστές οι οποίοι έχουν αποτύχει δύο φορές να κάμψουν την αντίσταση των 680 μονάδων και πλέον θα κληθούν να υπερασπίσουν την βάση υποστήριξης της μεσοπρόθεσμης τάσης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, η άνω του 4% πτώση σε Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, Πειραιώς και Μυτιληναίο δεν άφησε και πολλά περιθώρια στην αγορά, όπως και η άνω του 3% σε Titan, Aegean και Εθνική. Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με απώλειες 2,91%, ενώ εκείνες των Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Σαράντη, ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ και Βιοχάλκο.
Στον αντίποδα, ο Φουρλής ξεχώρισε θετικά, καθώς έκλεισε με κέρδη 3,18%, με τον ΟΤΕ και την Coca Cola να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με άνοδο 1,69% και 1,38% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Jumbo, ενώ Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν χωρίς μεταβολή.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις