Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Κλείνουν τα mega εμβολιαστικά κέντρα - Τι ισχύει με την 3η δόση


 Η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» στα mega εμβολιαστικά κέντρα λόγω της χαμηλής προσέλευσης, παρόλο που τον τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί η πίεση προς τους ανεμβολίαστους. 

Τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ελευθερία» οδηγούν πλέον στην αναστολή λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων.

Μετά κλείσιμο του mega εμβολιαστικού κέντρου στο Ελληνικό, σειρά αναμένεται να πάρει το κέντρο του Περιστερίου. Λόγω της μείωσης των ημερήσιων ραντεβού, υπό εξέταση είναι η συνέχιση της λειτουργίας των μεγάλων κέντρων, όπως αυτό στο χώρο της Δ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Πάτρα, Γιάννενα. Κέρκυρα κ.α.

Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να απευθύνονται σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος βέβαια έχει ήδη δηλώσει τη διαθεσιμότητά του, ώστε να εμβολιαστούν. Ιδιαίτερα οι γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, από 12 ετών και άνω, θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτη παιδίατρο μετά το τέλος Σεπτέμβρη.

Στο συρτάρι το σχέδιο «3η δόση στον γενικό πληθυσμό».

Την ίδια ώρα το σχέδιο για χορήγηση 3ης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό είναι έτοιμο στο συρτάρι, και η κυβέρνηση αναμένει το κατάλληλο timing για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Να ανάψει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την «αναμνηστική» δόση και στους υπόλοιπους πολίτες πέραν των ανοσοκατεσταλμένων και ανθρώπων με σοβαρές παθήσεις.

Τι προτείνουν οι επιστήμονες;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι το σωστό timing για να λάβει και 3η δόση ο γενικός πληθυσμός.

Το επιχείρημα είναι ότι θα πρέπει να δοθεί επίσημη έγκριση για την χορήγηση της από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και δεύτερον οι επιστήμονες θέλουν να έχουν στα χέρια τους ικανοποιητικό αριθμό επιστημονικών μελετών που θα τους βοηθήσουν να πάρουν ασφαλή απόφαση.

Γιατροί και επιστήμονες παγκόσμιου κύρους, σε αρθρογραφία τους σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά, εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση δεν δικαιολογείται 3η δόση στον γενικό πληθυσμό. Το επιχείρημα τους είναι ότι τα εμβόλια ακόμη παραμένουν πολύ αποτελεσματικά απέναντι στον ιό και στη μετάλλαξη Δέλτα και προστατεύουν επαρκώς από σοβαρή νόσηση. Παράλληλα συστήνουν προτεραιότητα στην λεγόμενη «αναμνηστική» δόση σε ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες, των οποίων η ζωή κινδυνεύει αν προσβληθούν από τον «φονικό» ιό.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της 3ης δόσης αναμένεται να ανοίξει σε επόμενη φάση και για τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας υγείας αλλά και τους πολίτες οι οποίοι έκαναν την πρώτη δόση με την κυκλοφορία των εμβολίων, δηλαδή πριν 6 έως 8 μήνες.

Επίσης, πριν από κάθε συζήτηση για επέκταση της χορήγησης της 3ης δόσης στον γενικό πληθυσμό, συζητείται να προηγηθούν και οι άνω των 60 ετών.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις