Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Isaac Herzog> Ο Ισραηλινός Πρόεδρος είναι ο ο πρώτος Ισραηλινός ηγέτης που επισκέφθηκε την Τουρκία εδώ και πάνω από μια δεκαετία [VIDEO]

 


ΑΓΚΥΡΑ – Ο Iσραηλινός Πρόεδρος Isaac Herzog έγινε ο πρώτος Ισραηλινός ηγέτης που επισκέφθηκε την Τουρκία εδώ και πάνω από μια δεκαετία την Τετάρτη, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Ο Herzog έγινε δεκτός στο παλάτι του Τούρκου Προέδρου President Recep Tayyip Erdogan υπό τους ήχους της Hatikvah και με έναν χαιρετισμό με 21 όπλα. Οι πρόεδροι επιθεώρησαν μια μακρά τιμητική φρουρά στρατιωτών με γαλάζιες στολές και ξιφολόγχες που στέκονταν κατά μήκος ενός ταιριαστού χαλιού, εκτός από μια σειρά από στρατιώτες που έφεραν σπαθιά με ιστορικές στολές και πανοπλίες, που περίμεναν έξω από το κολοσσιαίο Προεδρικό Μέγαρο του Erdogan, το οποίο έχει πάνω από 1.000 δωμάτια.

Στην άσφαλτο του αεροδρομίου Ben-Gurion πριν από την αναχώρησή του, ο Herzog είπε ότι «οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές για το Ισραήλ και ολόκληρη την περιοχή.

«Σίγουρα όταν κλονίζεται η παγκόσμια τάξη», είπε ο πρόεδρος, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, «είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή μας. Το τόνισα αυτό στις συναντήσεις μου σε Ελλάδα και Κύπρο».

Ο Herzog είπε ότι ενώ αυτός και ο Erdogan «δεν θα συμφωνήσουν σε όλα» και «είχαν δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια», «θα προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν τις σχέσεις και να τις οικοδομήσουν μέσα από ενέργειες και αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των χωρών».

Το όραμά μου είναι Jews, Muslims and Christians να ζουν ειρηνικά στην περιοχή μας, με τρόπο που φέρνει ευημερία στην περιοχή», δήλωσε ο Herzog. «Ελπίζω ότι μετά την επίσκεψή μου, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία σοβαρού, βαθύ διπλωματικού λόγου για να φέρουμε προχωρημένους δεσμούς και θετικά αποτελέσματα».

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ πολλές φορές πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του Δεκεμβρίου στη Συμμαχία των Ραβίνων στα Ισλαμικά Κράτη. Παρά τις διαφορές του με το Ισραήλ για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, ο Ερντογάν είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι απαραίτητες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας μπορεί να σχετίζεται με την φθίνουσα οικονομία της και την αυξανόμενη διπλωματική απομόνωση, την οποία επιδίωξε να επιλύσει, μεταξύ άλλων μέσω μιας προσέγγισης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ταυτόχρονα, η Τουρκία φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς, ο Εrdogan κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πυροβολεί παιδιά παλαιστινίων και τα τουρκικά κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν αντισημιτικές τηλεοπτικές σειρές.


Αυτή την εβδομάδα, ο Yigit Bulutt, ο επικεφαλής σύμβουλος του Erdogan, κατηγόρησε το Ισραήλ και τον Εβραίο επενδυτή  George Soros ότι προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία ενθαρρύνοντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος είναι επίσης Εβραίος. Το γραφείο του Herzog αρνήθηκε να σχολιάσει το tweet.



Νωρίτερα αυτό το έτος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε το Ισραήλ για έξωση Παλαιστινίων που είχαν χτίσει παράνομα τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους σε δημόσια γη, και το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας διοργάνωσε ένα «συμπόσιο με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ιερουσαλήμ και στο al-Aqsa Mosque καθώς και άλλες αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ξεκίνησαν το 2008 όταν ο τότε πρωθυπουργός Ehud Olmert συναντήθηκε με τον Erdogan και ξεκίνησε την Επιχείρηση Cast Lead στη Λωρίδα της Γάζας μέρες αργότερα. Κορυφώθηκαν το 2010 όταν το IHH (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) που συνδέεται με τον Εrdogan έστειλε το πλοίο Mavi Marmara για να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, εξοπλίζοντας μερικούς από τους επιβαίνοντες. Καταδρομείς του ναυτικού IDF σταμάτησαν το πλοίο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μέλη της IHH που επέβαιναν και σκότωσαν εννέα από αυτούς. Το Ισραήλ και η Τουρκία διατήρησαν διπλωματικές σχέσεις στη συνέχεια, επανατοποθετώντας ακόμη και πρεσβευτές το 2016. Όμως δύο χρόνια αργότερα, η Άγκυρα απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ λόγω της απάντησης του Ισραηλινού Στρατού στις ταραχές στα σύνορα της Γάζας.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις