Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

OYKPANIA: Σε 6 ημέρες πήρε 17.000 αντιαρματικά όπλα από ΗΠΑ και τους συμμάχους της μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα


 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εκφράζει την δυσαρέσκεια του γιατί όπως λέει η Δύση τον εγκατέλειψε. Οι New York Times σε ρεπορτάζ τους αναφέρουν ότι «σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν προωθήσει πάνω από 17.000 αντιαρματικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των  Javelin,στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι μεταφορές των όπλων -στα οποία περιλαμβάνεται πιθανότητα και η «ελληνική βοήθεια»- έγινα με μεταγωγικά αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και Antonov AN-124. «Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές δυνάμεις ήταν τόσο απασχολημένες σε άλλα μέρη της χώρας που δεν έχουν βάλει στόχο τις γραμμές εφοδιασμού όπλων, αλλά λίγοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει», γράφουν οι New York Times.

Την ίδια ώρα όπως γράφει το ρεπορτάζ «στην Ουάσιγκτον και τη Γερμανία, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αγωνίζονται να εξετάσουν δορυφορικές φωτογραφίες  ρωσικών στρατιωτικών μονάδων και να τις στείλουν στις ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες μέσα σε μία ή δύο ώρες. Καθώς προσπαθεί να μείνει μακριά από τα χέρια των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky της Ουκρανίας κινείται με κρυπτογραφημένο εξοπλισμό επικοινωνιών, που παρέχεται από τους Αμερικανούς, εξοπλισμό που του παρέχει ασφαλή συνομιλία με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Ο κ. Ζελένσκι το χρησιμοποίησε το Σάββατο το βράδυ για μια συνομιλία 35 λεπτών με τον Αμερικανό ομόλογό του σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να κρατήσουν ζωντανή την Ουκρανία χωρίς να εμπλακούν σε άμεσες μάχες στο έδαφος, στον αέρα ή στον κυβερνοχώρο με τις ρωσικές δυνάμεις».

Ο Ζελένσκι και οι Ουκρανοί είναι λογικό να θεωρούν ότι τους «άδειασαν», ίσως επειδή είχαν πιστέψει στο «κλίμα» που είχαν διαμορφώσει του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι πριν ο Πούτιν διατάξει την εισβολή. Από την άλλη όμως είναι δεδομένο ότι τέτοια προώθηση όπλων και με τέτοια ταχύτητα δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη περίπτωση. Τα 17.000 αντιαρματικά δεν είναι ασήμαντη βοήθεια για τη μορφή του πολέμου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ουκρανία. Μπορεί ο Ζελένσκι να είχε πιστέψει ότι θα του έδιναν ακόμη και αεροπλάνα, αλλά δεν έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι τον εγκατέλειψαν.

Ανάμεσα στα 17.000 αντιαρματικά περιλαμβάνονται πιθανότατα και αυτά που έστειλε η Ελλάδα. Χθες ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το τι ακριβώς έχει στείλει στην Ουκρανία. Είναι μάλλον απίθανο να απαντήσει η κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς όπως είπε κι ένας αξιωματικός «ακόμη και ένα σουγιά να στέλναμε ,η Ρωσία δύσκολα θα το ξεχνούσε»…

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις