Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Eπιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι θα γλιτώσουν την έντοκη επιστροφή στο 100% – Πότε θα διαγράφονται οι Oφειλές


 Άφεση αμαρτιών εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών εφόσον διαπιστωθεί ότι υπήρξε «οριακή» παραβίαση των όρων χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης

Μαρία Βουργάνα

Άφεση αμαρτιών εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που

έλαβαν «ραβασάκι» για να επιστρέψουν εντόκως το 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής εφόσον διαπιστωθεί ότι υπήρξε «οριακή» παραβίαση των όρων χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις η οφειλή που έχει βεβαιωθεί θα διαγραφεί ενώ για τις υπόλοιπες θα εφαρμοστεί το γράμμα του νόμου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τέτοιες περιπτώσεις είναι  για παράδειγμα όταν ο μέσος όρος απασχόλησης ήταν 4,95 και όχι 5 ή αν η πρόσληψη έγινε στις 3 του μήνα και όχι την 1η του μήνα. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στις επιχειρήσεις για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που έχουν “ξεχάσει” ή ακόμη και να υπάρξει παράταση της προθεσμίας πληρωμής της οφειλής της επιστρεπτέας μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Επειδή σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται η υποβολή ενστάσεων από τους φορολογούμενους που έχουν κληθεί να επιστρέψουν την κρατική ενίσχυση που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις από τις οποίες θα κριθεί τελικά πόσες επιχειρήσεις θα τη γλιτώσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο βλέπει θετικά το αίτημα της αγοράς για ελαστική αντιμετώπιση των παραβάσεων αναφορικά με τις προϋποθέσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής κυρίως όσον αφορά την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, περίπου 18.000 φορολογούμενοι έλαβαν ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ με το οποίο καλούνται να επιστρέψουν ολόκληρο και με τόκο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, με το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί να υπολογίζεται σε  περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Οι όροι που παραβιάστηκαν

Ο έλεγχος έδειξε ότι όσοι έλαβαν κλήση από την ΑΑΔΕ δεν είχαν τήρησει έναν ή περισσότερους όρους χορήγησης της επιστρεπτέας. Συγκεκριμένα:

–        Δεν τήρησαν  τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

–        Δεν είχαν υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που δεν είχαν υποβάλλει ούτε ένα δικαιολογητικό.

–        Δεν είχαν υποβάλλει το έντυπο Ε3 μαζί με τη φορολογική δήλωση το 2019.

–        Δεν είχαν υποβάλλει το έντυπο Ε3 με τη φορολογική δήλωση για το 2020.

–        Προχώρησαν σε αναδρομική διακοπή εργασιών αφού είχαν λάβει την κρατική ενίσχυση.

Τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση λογιστών και επιχειρηματιών οι οποίοι  ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών επανεξέταση του θέματος, δεδομένου των πολλών λεπτομερειών και ιδιαιτεροτήτων κάθε απόφασης σχετικά με τους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις