Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Το «Gangnam Style» στοίχειωσε τον δημιουργό του παρά την παγκόσμια επιτυχία – H ζωή του Psy δέκα χρόνια μετά Χάρη σε αυτό αναδείχθηκαν παγκόσμια οι καλλιτέχνες της K-Pop


 Κείμενο Παναγιώτης Φλώκης

Το 2012 πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα τραγούδι – σταθμός για τη μουσική βιομηχανία, αφού βγαίνει το

«Gangnam Style» και γίνεται αμέσως παγκόσμια επιτυχία, με αποτέλεσμα η K-Pop να ακουστεί μαζικά εκτός Νότιας Κορέας για πρώτη φορά. Παρόλα αυτά, ο δημιουργός του τραγουδιού ο Psy θα στοιχειωθεί από την επιτυχία και τελικά θα ξεμείνει από έμπνευση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Park Jae-sang που διατηρεί το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Psy είναι ένας Νοτιοκορεάτης ράπερ και μουσικός παραγωγός, που γίνεται γνωστός στη χώρα του στις αρχές του 2000. Μέχρι το 2010 κυκλοφορεί τέσσερα μουσικά άλμπουμ και κάνει αίσθηση για το χιούμορ που διακατέχει τους στίχους του, όμως η φήμη του δεν εξαπλώνεται εκτός συνόρων, ιδιαίτερα από το γεγονός ότι πέρα από τη Νότια Κορέα, σε καμία άλλη χώρα δεν ακούγεται μαζικά η K-Pop.


Παρόλα αυτά, όλα αλλάζουν το 2012 με το «Gangnam Style», ένα τραγούδι που αναφέρεται χιουμοριστικά στο προάστιο Gangnam της Σεούλ, στο οποίο κατοικούν πλούσιοι, αφού έχει πάρα πολύ υψηλό κόστος ζωής. Τότε, ο δρόμος προς την κορυφή είναι μονόδρομος, όπως αναφέρουν οι nytimes.com.

Γίνεται το πρώτο τραγούδι που ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube, ενώ αναγκάζει την πλατφόρμα να κάνει αναβάθμιση όταν αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια κλικ, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να προβάλλεται.

Παράλληλα, πλήθος καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών –ανάμεσα τους και ο Νόαμ Τόμσκι– αλλά και πολιτικών -όπως ο Μπαράκ Ομπάμα- ασχολούνται με τη συγκεκριμένη επιτυχία και σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνουν μέρος σε παρωδίες της. Μάλιστα, αστροναύτες της NASA ηχογραφούν μια εκδοχή του τραγουδιού, ενώ χρησιμοποιείται σε προπαγανδιστικό υλικό της Βορείου Κορέας για να χλευάσει έναν Νοτιοκορεάτη πολιτικό.

Η επιτυχία ακολουθεί τον Psy σε κάθε του βήμα και φτάνει στο σημείο να συναντηθεί στον ΟΗΕ με τον πρώην γενικό γραμματέα Μπαν Κι-μουν, ενώ μεταναστεύει τις ΗΠΑ, ώστε να κυκλοφορήσει ένα κομμάτια και να γιγαντώσει περισσότερο τη φήμη του. Ταυτόχρονα, υπογράφει με τον μάνατζερ του Justin Bieber και κυκλοφορεί ένα single με τον Snoop Dogg.

«Ας φτιάξουμε μόνο ένα ακόμα»

Ο Psy φαίνεται να ζει ένα όνειρο και τη ζωή που πολλοί θα ονειρεύονταν, αλλά όπως κάθε επιτυχία, έτσι κι αυτή έχει ένα τίμημα. Ο καλλιτέχνης «τυφλωμένος» από την ξαφνική αναγνωρισιμότητα του έργου του, προσπαθεί να επαναλάβει κάτι αντίστοιχο, με αποτέλεσμα να ξεμένει από έμπνευση σιγά – σιγά.

Φυσικά, μέσα στα επόμενα χρόνια κυκλοφορεί κι άλλα κομμάτια, όμως κανένα δεν πετυχαίνει το ίδιο αποτέλεσμα με το «Gangnam Style», με αποτέλεσμα η ματαιοδοξία του καλλιτέχνη να πληγωθεί ανεπανόρθωτα και ο ίδιος αρχίζει να βυθίζεται στο άγχος, επαναλαμβάνοντας διαρκώς «ας φτιάξουμε μόνο ένα ακόμα».

Δέκα χρόνια αργότερα όμως, εγκαταλείπει τις ΗΠΑ και επιστρέφει στη Νότια Κορέα, όπου πλέον εργάζεται μόνο ως μουσικός παραγωγός έχοντας ανοίξει τη δική του εταιρεία στο προάστιο Gangnam. Εκεί έχει αναλάβει δέκα καλλιτέχνες και μια εξαμελής πάντα από τον χώρο της K-Pop, με στόχο να αναδείξει τη νέα μουσική γενικά στη χώρα του.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο παρελθόν αναφέρει πως «αν έρθει άλλο ένα καλό τραγούδι και αν συμβεί ξανά αυτό το πράγμα, είναι υπέροχο. Αν όχι, ας είναι έτσι. Προς το παρόν, θα κάνω ό,τι κάνω στη θέση που μου αρμόζει».

Ο δημιουργός του «Gangnam Style» λοιπόν, μπορεί να πάλεψε για μια δεκαετία με τους «δαίμονες» του μέχρι να βρει ένα καινούργιο στόχο, όμως ταυτόχρονα έκανε γνωστή εκτός συνόρων τη μουσική της χώρας του, με μόνο μια επιτυχία.

«Ο Psy έβαλε την K-pop σε ένα διαφορετικό επίπεδο», λέει η Kim Young-dae, κριτικός μουσικής που έχει γράψει εκτενώς για το συγκεκριμένο μουσικό είδος και αναφέρει πως το «Gangnam Style» άλλαξε τα δεδομένα για την κορεατική μουσική σκηνή. Έτσι, άνοιξε το δρόμο για την εμπορική επιτυχία που γνώρισαν οι Νοτιοκορεάτες σταρ που ακολούθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις