Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Σε δύο μήνες θα εκδίδονται οι συντάξεις! Να το πιστέψουμε;


 Μετά την εκδήλωση  κατά την οποία παρουσιάσθηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή και την ομάδα έργου για την Εκκαθάριση των Συντάξεων η ολοκλήρωση, όπως τονίσθηκε,  της μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής κύριων συντάξεων στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δόθηκε η διαβεβαίωση  ότι οι νέες συντάξεις εκδίδονται σε μόλις δύο μήνες

Να τους πιστέψουμε; Διότι τέτοιες πολυποίκιλες και από όλες τις κυβερνήσεις υποσχέσεις για την αντιμετώπιση ενός μείζονος οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος, το οποίο είναι διαχρονικό τα τελευταία 23 χρόνια και  για  το οποίο συνεχώς κάθε κυβέρνηση έλεγε ότι  θα λυόταν, αλλά, δυστυχώς, οξυνόταν ακόμα περισσότερο  και ιδιαίτερα μετά το 2016, όταν ο Μανωλιός – ΙΚΑ φόρεσε τα ρούχα αλλιώς ως ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης). Όπως αναφέρθηκε, το καλοκαίρι του 2019, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε ένα  εκατομμύριο. Επιπλέον, ενώ πάνω 30.000 φάκελοι ήταν ξεχασμένοι σε υπόγεια και αποθήκες του Φορέα χωρίς κανένας να γνωρίζει την ύπαρξη τους, οι οφειλές της Πολιτείας σε καθυστερούμενες συντάξεις άγγιζαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ!

Παρόλα αυτά το «δούλεμα με ψιλό γαζί»  συνεχιζόταν με απίστευτες υποσχέσεις , οι οποίες προκαλούσαν γέλωτα, με «πρωταγωνιστές» τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με τις γνωστές «αστειότητες» ότι «θα εκδίδονται σε ένα, σε δύο, σε τρεις κλπ μήνες»! Και η νέα διαβεβαίωση μού θύμισε τις προηγούμενες επί 232 χρόνια διαβεβαιώσεις και το ανέκδοτο του βοσκού με τον λύκο και για τον λόγο αυτόν ρώτησα  αν θα τους πιστέψουμε και τη νέα ανακοίνωση!

 



Το χρονικό των βαρύγδουπων υποσχέσεων από το 1999 έως σήμερα

Το ξεκαρδιστικό χρονικό των συνεχών «διαβεβαιώσεων» για την αντιμετώπιση «τάχιστα» του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων έχει ως εξής:

-Στις 10 Φεβρουαρίου του 1999, ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου της κυβέρνησης Σημίτη ανακοίνωσε  … δέκα μέτρα για τη βελτίωση, τάχα, των σχέσεων μεταξύ ασφαλισμένων και ασφαλιστικών ταμείων, μεταξύ των οποίων ήταν και η «διαβεβαίωση» ότι δεν… «θα περιμένουν χρόνια οι ασφαλισμένοι μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του ταμείου, αλλά θα δοθεί προσωρινή σύνταξη σε πέντε μήνες»!

-Λίγους μήνες  αργότερα, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της ίδια κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλάκης είχε κατεβάσει τους μήνες σε… έναν… για την έκδοση της σύνταξης. Συγκεκριμένα, στις 11 Νοεμβρίου του 1999, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι «θα χορηγείται η σύνταξη στους συνταξιούχους του Δημοσίου μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά»!

-Στα μέσα Ιουλίου του 2016,   ο τότε υφυπουργός Εργασίας  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της κυβέρνησης Τσίπρα Αν. Πετρόπουλος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέφερε ότι το σύστημα «που κληρονομήσαμε (σάπιοι φάκελοι στα υπόγεια των Ταμείων) δεν επιτρέπει  ταχεία επεξεργασία των στοιχείων και καταβολή των συντάξεων». Τότε , παρουσίασε, μεταξύ άλλων, μία σειρά προβλημάτων, τα οποία, όπως είπε,  δεν επιτρέπουν ούτε ταχύτατη καταβολή συντάξεων, συγκριτικώς με τον χρόνο τερματισμού του εργασιακού βίου, ούτε του εφάπαξ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι  οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται «σε ταμειακό πρόβλημα», αλλά στο σύστημα που κληρονομήσαμε, όπως χαρακτηριστικά είπε  αναφερόμενος στους σάπιους φακέλους  στα υπόγεια των Ταμείων.

-Λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο τότε διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής  Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)  Αθανάσιος Μπακαλέξης, είπε υποσχόμενος χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων,  τα ακόλουθα:  «Οι άμεσες προτεραιότητες είναι να εφαρμοστούν οι πρόνοιες και οι προβλέψεις με τις οποίες έχει σχεδιαστεί o ΕΦΚΑ, για να αισθανθούν οι πολίτες την γρήγορη και άμεση ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματα που εκκρεμούν. Αμέσως, μία πολύ – πολύ επιτακτική ανάγκη να βγουν οι 100.000 αιτήσεις που εκκρεμούν, να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, που εκεί έχει και δημοσιονομική επίπτωση για τη χώρα μας, διότι επιπλέον μπορούμε να διαθέσουμε 800 εκατομμύρια. Εκτός αυτού όμως παράλληλα θα τρέξει και ο νέος σχεδιασμός, οι νέες αιτήσεις οι οποίες θα υποβάλλονται, με στόχο τέλος του έτους η νέα σύνταξη να βγαίνει σε τρεις μήνες».

Τέσσερις «δεσμεύσεις», τέσσερις αναβολές για … αύριον από την ίδια υπουργό!

-Στις 3  Ιανουαρίου του 2017 η τότε υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  …δεσμεύθηκε, μιλώντας  στην ΕΡΤ, ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν αποδοθεί (θα έχει γίνει εκκαθάριση) οι συντάξεις. Επρόκειτο   για την τέταρτη … «δέσμευσή» της,  καθώς η ίδια υπουργός Εργασίας από τον Ιούνιο του 2017 έχει δώσει διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, μέσα από δηλώσεις της, τόσο τηλεοπτικά, όσο και σε συνεντεύξεις Τύπου, όπως προκύπτει από τα αποσπάσματα των δηλώσεών της και βίντεο . Η πρώτη ήταν ότι η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων θα γινόταν  μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Σε δήλωσή της όμως τον Οκτώβριο του 2017 μετέθεσε την πλήρη εκκαθάριση των συντάξεων … οπωσδήποτε έως τον Ιούνιο του 2018! Τον  Μάρτιο του 2018, η ίδια υπουργός Εργασίας έδωσε μία ακόμη αναβολή στην εκκαθάριση, του κύριου όγκου για τον Αύγουστο του 2018! Με τις τελευταίες  δηλώσεις της, όπως προανέφερα, η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι  «το στοίχημα του Αυγούστου θα πάει λίγους μήνες πιο κάτω, αλλά νομίζω ότι εντός του χρόνου θα επιτευχθεί», μεταθέτοντας, ξανά, την εκκαθάριση, αυτή τη φορά μέχρι το τέλος του χρόνου!

-Στη συνέχεια,  ύστερα από 22 χρόνια,  το 2021, ο αρμόδιος για το θέμα αυτό   υφυπουργός καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου μάς διαβεβαιώνει ότι «σύντομα -και ιδίως μετά την ενεργοποίηση των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών- να ολοκληρώνονται γύρω στις 30.000 αιτήματα μηνιαίως», τονίζοντας ότι «το πλήθος των εκκρεμών ανέρχεται σε 132.605 συντάξεις τον Απρίλιο του 2021 και είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου του 2020 που ήταν 178.327 συντάξεις» και ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο καθώς οι ρυθμοί ολοκλήρωσης των αιτημάτων συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί».

-Κι όπως φαίνεται όχι μόνο  το θέμα βρισκόταν σε καλό δρόμο, αλλά και ευοδώθηκε η προσπάθεια αυτή, έστω και με … «έξωθεν βοήθεια» και δαπάνη, την οποία τότε η τομεάρχης Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τη χαρακτήρισε ως «φιάσκο» (λόγω του χαμηλού ποσοστού επιτυχίας στις εξειδεκευμένες εξετάσεις  λογιστών, φοροτεχνικών και δικηγόρων), τονίζοντας ότι «η επιλογή αυτή είναι ατελέσφορη και αναποτελεσματική».

Υπενθυμίζω όμως ότι  η κυρία Ξενογιαννακοπούλου διετέλεσε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου το 2009 και, συνεπώς, είναι κι εκείνη μεταξύ των υπουργών , κομμάτων και κυβερνήσεων από τις οποίες, όπως κατήγγειλε ο κ. Πετρόπουλος, «κληρονόμησε τότε το πρόβλημα  εκείνος και η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!!! Υπενθυμίζω ακόμα ότι η κυρία Ξενογιαννακοπούλου αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 2012 ως «αγανακτισμένη» για τα Μνημόνια του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, προσχώρησε το 2014 στον ΣΥΡΙΖΑ που θα «καταργούσε» το Μνημόνιο, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και το 2018 έγινε υπουργός Διοικητικής…  Ανασυγκρότησης επί της κυβερνήσεως  του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα, που υπέγραψε το… τρίτο Μνημόνιο (ενώ είχε  αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ διότι υπέγραψε το… πρώτο!!!)

Και ξαναρωτώ: Να τους πιστέψουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις