Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

TO IPAN κατασκεύασε για πρώτη φορά υπερηχητικό πύραυλο – Αντάλλαγμα από την Μόσχα για τα drones στην Ουκρανία;

 «Ο πύραυλος αυτός έχει μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να κάνει ελιγμούς μέσα και έξω από την ατμόσφαιρα»

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

Το Ιράν κατασκεύασε για πρώτη φορά υπερηχητικό πύραυλο, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης.

«Ο πύραυλος αυτός έχει μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να κάνει ελιγμούς μέσα και έξω από την ατμόσφαιρα. Μπορεί να αντιμετωπίσει τα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού», πρόσθεσε ο Χατζιζαντέχ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένα μεγάλο άλμα στον τομέα των πυραύλων».

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι πετούν με ταχύτητα τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου και μπορούν να ακολουθούν μια περίπλοκη πορεία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή τους.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν αναφορές ότι το Ιράν πραγματοποιεί δοκιμές σε τέτοιο πύραυλο.

Και το κυριότερο είναι ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες ότι το Ιράν είχε πρόσβαση ή είχε αναπτύξει τέτοια τεχνολογία.

Αυτό σημαίνει πως η Τεχεράνη βρήκε άλλες πηγές από τις οποίες μπορούσε να αποκτήσει και την ανάλογη πρόσβαση. Οι πηγές αυτές είναι η Κίνα και η Ρωσία.

Στην προκειμένη περίπτωση η Ρωσία φαίνεται ότι είναι η πιο πιθανή δότρια καθώς το Ιράν έχει παραδώσει στους Ρώσους πάνω από 1700 drones για τον πόλεμο στην Ουκρανία που αποδείχτηκαν καίριας σημασίας.

Το ότι τα έδωσε με αντάλλαγμα σιτάρι και γεωργικά προϊόντα δεν το πίστεψε κανείς.

Δόθηκε κάτι πολύ πιο σημαντικό και αυτό ήταν η τεχνολογία αιχμής για την απόκτηση πραγματικά σοβαρών οπλικών συστημάτων.

Με υπερηχητικούς πυραύλους οι Ιρανοί θα μπορούν να απειλήσουν με ευκολία ακόμα και τον 5ο αμερικανικό Στόλο που βρίσκεται κοντά στον Περσικό Κόλπο.

Επίσης πρέπει να προσθέσουμε πως οι Ρώσοι υποσχέθηκαν στους Ιρανούς πως θα τους παραδώσουν πολλά από τα οπλικά συστήματα που έχουν πέσει στα χέρια τους και τα χρησιμοποιούσαν οι Ουκρανοί, ώστε οι Ιρανοί με reverse engineering να μπορέσουν να φτιάξουν δικά τους.

Άλλωστε έτσι δημιούργησαν και τα δικά τους drones.

Λίγοι θυμούνται πως το τεχνολογικό άλμα των Ιρανών σε ότι αφορά την κατασκευή και παραγωγή drones που αυτή την στιγμή έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια και υποστήριξη στους Ρώσους στην Ουκρανία οφείλεται… στις ίδιες τις ΗΠΑ!

Τότε οι Ιρανοί πήραν τον έλεγχο καθοδήγησης του αμερικανικού UAV και το προσγείωσαν στο ιρανικό έδαφος, άθικτο.

To αμερικανικό UAV RQ-170 Sentinel που έπεσε στα χέρια των Ιρανών στις 5 Δεκεμβρίου του 2011

Ακριβώς πάνω σε αυτό, στηρίχθηκε η εξέλιξη της στρατιωτικής βιομηχανίας του Ιράν το οποίο διαθέτει το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό με το οποίο κατάφερε να εκμεταλλευτεί το «απόκτημά» του.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «πετυχημένη» δοκιμή του πυραύλου Ghaem 100, ο οποίος είναι ικανός να μεταφέρει δορυφόρους στο διάστημα.

Ο Ghaem-100 «είναι ικανός να θέτει δορυφόρους βάρους 80 κιλών σε τροχιά σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης», μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πολλές χώρες επιθυμούν να αναπτύξουν υπερηχητικούς πυραύλους.

Η Ρωσία έχει μεγάλο προβάδισμα στον τομέα των υπερηχητικών πυραύλων, έχοντας αναπτύξει πολλά είδη τέτοιων πυραύλων ενώ έχουν τεθεί σε υπηρεσία και έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις