Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Συγκλονίζει 19χρονη Αφγανή που ήθελε να σπουδάσει: «Μακάρι ο Θεός να μη δημιουργούσε τις γυναίκες»

 


Μια 19χρονη κοπέλα από το Αφγανιστάν συγκλόνισε τον κόσμο με τις δηλώσεις της στο BBC που, παρότι σκληρές, δυστυχώς αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που ισχύει στη χώρα της για τις γυναίκες.

Η 19χρονη Αφγανή είχε το όνειρο να σπουδάσει, ωστόσο μετά την εκδίωξη των γυναικών από τα Πανεπιστήμια, στην οποία προέβησαν οι Ταλιμπάν, βλέπει το όνειρό της να «σβήνει» διά παντός. «Στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες τυγχάνουν χειρότερης μεταχείρισης από τα ζώα», δήλωσε χαρακτηριστικά η νεαρή κοπέλα που, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, θα γινόταν το πρώτο άτομο από την οικογένειά της που θα σπούδαζε.

«Τα ζώα μπορούν να πάνε οπουδήποτε μόνα τους, αλλά εμείς τα κορίτσια δεν έχουμε το δικαίωμα να βγούμε από τα σπίτια μας», συνέχισε, αναφερόμενη στον μακρύ κατάλογο από απαγορεύσεις που διέπουν τη ζωή των Αφγανών γυναικών από τον Αύγουστο του 2021,  οπότε οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ξανά την εξουσία.

«Μακάρι ο Θεός να μη δημιουργούσε τις γυναίκες ποτέ», καταλήγει το απελπισμένο κορίτσι.

Σε πολλές περιπτώσεις στις γυναίκες δεν επιτρεπόταν πλέον να επιστρέψουν στις δουλειές τους, στη συνέχεια απαγορευόταν να παίρνουν ταξί μόνες τους ενώ τα νεαρά κορίτσια από την έβδομη τάξη και μετά δεν μπορούν να πηγαίνουν πλέον στο σχολείο. Στην Καμπούλ για παράδειγμα, η επίσκεψη σε δημόσια πάρκα και γυμναστήρια αποτελεί ταμπού για τις γυναίκες εδώ και λίγους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις