Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

«Λίφτινγκ» στην AAΔE με στόχο τη φοροδιαφυγή Συστήνονται δύο vέες υπερδιευθύνσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους


 Προκόπης Χατζηνικολάου

Με στόχο τη μεγιστοποίηση των εσόδων του Δημοσίου, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των ελέγχων,

η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανασυντάσσεται συστήνοντας δύο νέες υπερδιευθύνσεις. Πρόκειται για τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών. Ιδιαίτερα η δεύτερη αποκτά τεράστιες αρμοδιότητες, σε όλα τα ελεγκτικά κέντρα, στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών, καθώς και στις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το περίγραμμα της θέσης ευθύνης, ο ρόλος του προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών είναι να συμβάλλει ενεργά στη διαχείριση και εποπτεία των φορολογικών λειτουργιών, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων, τον εντοπισμό, την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της ποιοτικής εξυπηρέτησης των φορολογουμένων.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν προβλήματα στα ελεγκτικά κέντρα. Είναι ενδεικτικό ότι ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών εξαιτίας λαθών και παραλείψεων του ελεγκτικού μηχανισμού. Σε πολλές περιπτώσεις οι ελεγκτές «διαβάζουν» διαφορετικά τις εγκυκλίους, με αποτέλεσμα οι ελεγχόμενοι να αντιμετωπίζονται ανάλογα με το ποιος κάνει τον έλεγχο και όχι με βάση τη νομοθεσία.

Με στόχο λοιπόν την αποφυγή διασταλτικών ερμηνειών όταν οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι είναι συγκεκριμένες και δεν οδηγούν σε παρερμηνείες, οι νέες διευθύνσεις καλούνται να αναδιατάξουν τον ελεγκτικό μηχανισμό δίνοντας ταυτόχρονα και περισσότερα ηλεκτρονικά εφόδια κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Στους στόχους των νέων υπερδιευθύνσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

• Η μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων μέσα από βελτιωμένες διαδικασίες ελέγχου και είσπραξης αυτών.

• Ο εντοπισμός, η καταπολέμηση φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

• Η διασφάλιση της συνεργασίας με τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

• Ο συντονισμός, η ανάπτυξη, η παρακολούθηση των διεθνών οικονομικών σχέσεων σε πολυμερές και διμερές διακρατικό επίπεδο και της σχετικής διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.

• Η συνδρομή στη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους καθώς και η ενίσχυση της εθελοντικής συμμόρφωσης αυτών.

• Η διασφάλιση της ορθής και ενιαίας εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά τους φορολογικούς ελέγχους καθώς και τους ελέγχους δέουσας επιμέλειας, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση: α) της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του φοροελεγκτικού μηχανισμού και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των φορολογουμένων και β) της ποιότητας του ελεγκτικού έργου του φοροελεγκτικού μηχανισμού για τη μεγιστοποίηση της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.

• Η διασταύρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA.

• Η διερεύνηση συναλλαγών Ελλήνων φορολογουμένων με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις