Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

ΥΠΕΝ: Πράσινο φως για επένδυση της Εθνικής Τράπεζας στα logistics


 Πέρασε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το ακίνητο της Μαγούλας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επένδυση των 120 εκατ. ευρώ

Πράσινο φως για την επένδυση της Εθνικής Τράπεζας στα logistics έδωσε την περασμένη Τετάρτη το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, ενέκρινε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων που διατηρεί η Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος (ΠΑΕΓΑΕ) στη Μαγούλα Αττικής.

Επόμενο βήμα -αφού εκδοθεί στις αρχές του νέου έτους η γνώμη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ- θα είναι η έγκριση του ΕΠΣ με προεδρικό διάταγμα, έπειτα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο καθορίζει το  πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά μεγέθη, τους όρους και περιορισμούς δόμησης κ.λπ.

Το συγκρότημα στη Μαγούλα Αττικής δημιουργήθηκε το 1995, σε αρχική έκταση 146 στρεμμάτων, η οποία με διαδοχικές αγορές φτάνει σήμερα τα 1.127 στρέμματα, σε περιοχή εκτός σχεδίου. Στα δομήσιμα 678 στρέμματα του ακινήτου έχουν σήμερα αναπτυχθεί 112.550 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) στεγασμένων χώρων γραφείων, αποθηκών και βοηθητικών χώρων και στην υπόλοιπη έκταση 330.000 τ.μ. υπαίθριων αποθηκευτικών χώρων. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της, μια επένδυση που υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενιαία εγκατάσταση logistics στον ελλαδικό χώρο, τόσο από πλευράς στεγασμένων χώρων όσο και έκτασης οικοπέδου.

Η ΠΑΕΓΑΕ

Είναι αξιοσημείωτο ότι, η ΠΑΕΓΑΕ -βραχίονας της Εθνικής Τράπεζας που δραστηριοποιείται για περισσότερο από έναν αιώνα στον χώρο της παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης και διανομής- ιδρύθηκε το 1907 με έδρα την Αθήνα, οπότε και της εκχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος το δικαίωμα της σύστασης και λειτουργίας “Γενικών Αποθηκών”. Τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, ήτοι το 1908, είχε παρουσία σε πέντε πόλεις, ενώ τις επόμενες δεκαετίες επέκτεινε τη δραστηριότητά της σε περισσότερες από 30 πόλεις τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική Ελλάδα.

Το νέο σχέδιο

Το νέο project της ΠΑΕΓΑΕ περιλαμβάνει  μεγιστοποίηση της κτιριακής υποδομής, κατά τουλάχιστον 100.000 τ.μ., με ύψη κτιρίων αποθηκών 14 μέτρων από το τελικά διαμορφωμένο έδαφος, καθώς και νέους υπαίθριους χώρους. Άθικτες θα μείνουν οι χαρακτηρισμένες δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις του δυτικού τμήματος της περιοχής επέμβασης καθώς και η ζώνη του ποταμού Σαρανταπόταμου, εκτάσεις που αποτελούν περιοχές  ειδικής προστασίας εντός των οποίων απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση.

Πάντως, στο ακίνητο θα δημιουργηθεί μια μικρή …πόλη καθώς στις  επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνονται κατοικίες, υποδομές κοινωνικής πρόνοιας,  μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης (πχ. εντευκτήριο), χώροι εστίασης και αναψυκτήρια  για  το  προσωπικό των εγκαταστάσεων. Επίσης, προβλέπονται  χρήσεις για εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων – εκθεσιακά κέντρα, γραφεία, στάθμευση, πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας, αποθήκες, εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, Εμπορευματικοί Σιδηροδρομικοί Σταθμοί, Ειδικές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, χώρος επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις