Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Τα 3 στοιχήματα του δημοσίου δανεισμού για το 2023 - Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΣ 357 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

 


Του Τάσου Δασόπουλου 

Δανειακό πρόγραμμα "ειδικών συνθηκών" μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, με στρατηγικό στόχο να διατηρήσει -αν όχι να ενισχύσει- την- βιωσιμότητα του χρέους, ακόμη και το 2023, έναν χρόνο που αναμένεται πολύ δύσκολος για τις αγορές χρήματος.

Παρά την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και την εκκίνηση του QT, η Ελλάδα λόγω των διαδοχικών αναδιαρθρώσεων που έχει τύχει το χρέος της, το 2012, το 2017 και το 2018, έχει ένα πλεονέκτημα που δεν έχουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης: μπορεί να διαλέξει τον χρόνο και το ποσό που θα δανειστεί από τις αγορές. Ως γνωστόν το ΥΠΟΙΚ δεν προσφεύγει στις αγορές για να καλύψει άμεσες ανάγκες, αλλά για να επιβεβαιώσει την παρουσία της Ελλάδας ως εκδότη ομολόγων και να χτίσει μια αξιόπιστη καμπύλη ομολόγων. Ωστόσο, για το 2023, χρειάζονται ειδικοί χειρισμοί. Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε χθες ότι τα επιτόκια του ευρώ θα βρεθούν στο 3%, στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Το πόσο σοβαρή είναι αυτή η εξέλιξη φαίνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι αν η Ελλάδα επιχειρούσε να δανειστεί από τις αγορές με τα επιτόκια του ευρώ στο 3%, σε όρους αγοράς θα πλήρωνε τόκο από 5,5% έως και 5,7% .

Η συγκράτηση του κόστους δανεισμού 

Το πρώτο στοίχημα που βάζει το πρόγραμμα δανεισμού για τον επόμενο χρόνο είναι η συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε επίπεδα πολύ κάτω από τις αποδόσεις της αγοράς. Την ευκαιρία αυτή δίνει το over hedging ύψους 11 δισ. ευρώ που έχει το ελληνικό χρέος, λόγω της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και της διπλής δόσης, στο διμερές δάνειο με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (GLF). Τα swap επιτοκίων του αποπληρωμένου χρέους μπορούν να καλύψουν τις νέες εκδόσεις ομολόγων του Δημοσίου κατεβάζοντας το κόστος δανεισμού κάτω από το 3%, με βάση βέβαια τα σημερινά δεδομένα. Αν υπάρξει κάποια έκτακτη αρνητική εξέλιξη για την οικονομία της Ελλάδας ή της Ευρωζώνης, το κόστος δανεισμού θα ανέβει και πάνω από το 3%, αλλά σίγουρα θα παραμείνει πολύ χαμηλότερο, από τα επιτόκια αγοράς. Εναλλακτικά, σε μια νέα κρίση, λύση μπορεί να δώσει η περαιτέρω μείωση του προγράμματος δανεισμού και η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των αναγκών Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Δεκέμβριο, δανεικό πρόγραμμα 12 δισ. ευρώ, και ο χρόνος κλείνει με νέα δάνεια 8,3 δισ.

Η αύξηση στο κόστος δανεισμού επηρεάζει άμεσα και τη βιωσιμότητα χρέους, κάτι που η Ελλάδα δεν θέλει με τίποτα να γίνει, ειδικά σε μια χρονιά που διεκδικεί την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το πάγωμα του χρέους 

Σε μια προσπάθεια ταχύτερης μείωσης του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ, με δεδομένη την επιβράδυνση της ανάπτυξης από το 6% που αναμένεται φέτος στο 1,8% το 2023, ο ΟΔΔΗΧ βάζει ένα δεύτερο στοίχημα να παγώσει το υπόλοιπο του χρέους του 2023 στα επίπεδα του 2022. Από τα 357 δισ. που είναι φέτος το χρέος αναμένεται να αυξηθεί οριακά τον επόμενο χρόνο μόνο κατά 800 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 357,8 δισ. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση μέρους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) των διαθεσίμων του Δημοσίου από τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει το Δημόσιο το 2021 από εκδόσεις ομολόγων, με επιτόκια που ήταν λίγο πάνω από 1,5%.

Η έκδοση "πράσινου" ομολόγου

Το πιο αισιόδοξο στοίχημα που βάζει ο ΟΔΔΗΧ για το 2023 είναι ότι με καθυστέρηση ενός χρόνου η Ελλάδα θα ενταχθεί στην αναδυόμενη αγορά των λεγόμενων "πράσινων" ομολόγων. Τα ομόλογα αυτά εκδίδονται για να χρηματοδοτήσουν την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Επιτυγχάνουν συνήθως καλύτερα επιτόκια από τα κλασσικά ομόλογα, αφού χρηματοδοτούν επενδύσεις οι οποίες παράγουν έσοδα και προσθέτουν πόντους στην εξωστρέφεια του κράτους που τα εκδίδει. Ο προγραμματισμός για την έκδοση αυτή (όπως και πέρσι) τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, και αφορά ένα ομόλογο ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις