Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Λαμία: 5,5 χρόνια Zητούν να Mάθουν γιατί πέθανε το παιδί τους


 Ιατρικό λάθος ή εγκληματική αμέλεια; Πεντέμισι χρόνια μετά το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας αναμένεται να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα για το θάνατο του 9χρονου Δημήτρη Κατσαούνου τον Ιούλιο του 2017.

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου 2023, συνεχίζεται την Τρίτη 31 Ιανουαρίου με καταθέσεις μαρτύρων, την ώρα που οι γονείς του μικρού παιδιού ζητούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, οι οποίοι όπως έχουν καταγγείλει προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

Πεντέμισι χρόνια μετά οι γονείς του Δημήτρη Κατσαούνου, οι οποίοι έχουν επιδοθεί από την πρώτη στιγμή σε έναν μεγάλο αγώνα για να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού τους, καταφέρνουν να στείλουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους γιατρούς που τους διαβεβαίωναν, όταν ήταν στο νοσοκομείο της Λαμίας, ότι «όλα θα πάνε καλά». Είχαν προηγηθεί αναφορές στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), που για χρόνια δεν είχε πάρει καμία κατάθεση προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος για τις συνθήκες υπό τις οποίες έφυγε από τη ζωή το παιδί.

Στις 17 Ιανουαρίου 2023 ξεκίνησε μετά από τόσα χρόνια η δίκη, η οποία μετά τις καταθέσεις των γονιών διακόπηκε για να συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Στο εδώλιο των κατηγορουμένων, εκτός του γιατρού που ανέλαβε τον μικρό Δημήτρη, κάθονται και οι διοικητές του Νοσοκομείου Λαμίας, καθώς και ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Για τον γιατρό το κατηγορητήριο αναφέρει: «Με την ιδιότητα του γενικού χειρουργού, διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, δεν προέβη ως όφειλε και μπορούσε λόγω της ιατρικής του ιδιότητας με δεδομένη την εμπειρία του και σύμφωνα με τους γενικά παραδεδεγμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης σε ορθή εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης του ασθενούς και έσφαλε κατά τη διάγνωση των συμπτωμάτων και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς και μετέπειτα θανόντος Δημητρίου Κατσαούνου, τον οποίο αυτός ανέλαβε ως μοναδικός θεράπων ιατρός κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γ.Ν. Λαμίας από τις 22-07-2017 έως και τις 26-07-2017, με συνέπεια λόγω των παραλείψεων αυτών να επέλθει ο θάνατος του ανωτέρω ασθενούς».

Οσον αφορά στο κατηγορητήριο, για τους διοικητές αναφέρεται: «Παρέλειψαν να ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος του θεράποντος ιατρού του ανήλικου ασθενούς που εισήλθε για νοσηλεία στο Γ.Ν. Λαμίας στις 22 Ιουλίου 2017, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και διεκομίσθη στις 26 Ιουλίου 2017 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων “Π.Α. Κυριακού”, όπου απεβίωσε την ίδια ημέρα λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας οφειλόμενης σε σηπτική καταπληξία. Απαντες οι κατηγορούμενοι παρέβησαν τα καθήκοντά τους παραλείποντας να ασκήσουν τον προαναφερόμενο πειθαρχικό έλεγχο με σκοπό να ωφελήσουν τον ως άνω θεράποντα ιατρό του αποβιώσαντος ασθενούς, παραλείποντας να τον καταστήσουν πειθαρχικά ελεγκτέο».

Το χτύπημα με το ποδήλατο και η επέμβαση

Ηταν βράδυ 22ας Ιουλίου 2017. Ο 9χρονος Δημήτρης Κατσαούνος παραθερίζει στην κοινότητα Ανάβρα του Δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου. Παίζει με το καινούργιο του ποδήλατο που του αγόρασε η γιαγιά του. Λίγες πεταλιές και χάνει την ισορροπία του και πέφτει. Το τιμόνι του ποδηλάτου τον χτυπά στην κοιλιά του. Ο μικρός αισθάνεται έντονους πόνους και οι γονείς του δίχως δεύτερη σκέψη τον μεταφέρουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου το παιδί εισάγεται στην Παιδοχειρουργική Κλινική. Υποβάλλεται σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, σε αξονική τομογραφία, ενώ η διάγνωση των γιατρών είναι οξεία κοιλία. Ο 9χρονος δεν γίνεται καλά όμως και συνεχίζει να πονά.

Μετά από δύο ημέρες και παρά τις διαβεβαιώσεις των γιατρών ότι το πρόβλημα υγείας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με καθαρτικά και υποκλυσμούς, το παιδί υποβάλλεται σε ερευνητική λαπαροτομία την τρίτη ημέρα. Για πρώτη φορά εντοπίζεται διάτρηση στομάχου και το παιδί μπαίνει στο χειρουργείο για επέμβαση εντεροκτομής-σκωληκοειδεκτομής. Στη συνέχεια οδηγείται σε απλό θάλαμο νοσηλείας, χωρίς όμως να βελτιώνεται η κλινική του εικόνα. Τέσσερις ημέρες μετά οι γιατροί αποφασίζουν τη διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα. Εκεί εισάγεται αμέσως σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο μικρός Δημήτρης χάνει τη ζωή του με την ιατροδικαστική εξέταση να αποφαίνεται ως αιτία θανάτου «αλλοιώσεις οξείας περιτονίτιδας».

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΧΗΝΟΥ

ΜΗΤΕΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗ

«Το μόνο που ζητάμε είναι δικαιοσύνη»

 Η μητέρα του 9χρονου Δημήτρη, Αθανασία Χήνου, η οποία εδώ και πεντέμισι χρόνια ανεβαίνει έναν Γολγοθά προσπαθώντας να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού της, μιλώντας στον «Ε.Τ.» ανέφερε: «Το μόνο που ζητάμε είναι δικαιοσύνη. Προσπαθούν να συγκαλύψουν το θάνατο του Δημήτρη και οι υπεύθυνοι να μην τιμωρηθούν. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο στο οποίο έχει ξαναπεθάνει παιδί χωρίς κανείς να τιμωρείται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις